HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy a javaslattal kapcsolatban két egyszerű kérdést kell feltenni, s ha ezekre tudunk válaszolni, akkor arra is tudunk válaszolni, hogy indokolte az előttünk fekvő törvényjavaslat benyújtása, illetve támogatása.

Az első kérdés úgy szól, hogy ez egy komoly társadalmi méretű probléma-e. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy erre a kérdésre egyértelműen igennel tudunk válaszolni. Egy nagymintás közvélemény-kutatás szerint a 18 év alattiak 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, és ami ennél megdöbbentőbb, hogy Magyarországon a 10-14 év közöttiek, tehát a nagyon fiatalok között is 20 százalékos az energiaital-fogyasztás reggelire. Ebből az is kiderül, hogy egy állandóság van benne, tehát egy állandó fogyasztásról, egy megszokásról beszélünk a 10-14 év közöttiek esetében. Azaz minden ötödik ilyen fiatal gyermek reggelire rendszeresen fogyaszt energiaitalt. Ez tehát egy új társadalmi jelenség  ahogy frakcióvezető úr is fogalmazott: ez egy új jelenség a fiatalok körében , egy komoly és általános jelenség, ezért azt gondolom, hogy erre a kérdésre egyértelmű igennel tudunk válaszolni.

A másik kérdés pedig az, hogy maga az energiaital, ez az alapvetően élénkítőszer, amit felnőtteknek talált ki annak idején egy osztrák vállalkozó, károse a gyerekekre. Ezzel kapcsolatban mondhatnám, hogy van egy orvosszakmai vita. Az ismert toxikológus, Zacher Gábor például azt mondta, hogy szerinte ez nem ártalmas, és napi egyet nyugodtan igyanak a fiatalok. De azt kell mondjam, hogy itt nem valódi orvosszakmai vitáról van szó, és ezt alátámasztandó engedjenek meg néhány idézetet.

Ofner Péter kardiológus, a Kardiológiai Intézet főorvosa azt mondja, hogy az energiaitalok káros hatásaira évek óta próbálják felhívni a figyelmet a szakemberek, de ez az üzenet nehezen jut el a fiatalokhoz. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondja, hogy az energiaital az új kapudrog. Kapudrognak azt nevezzük, ami után könnyebben nyúlnak a gyerekek kábítószerhez. Simich Rita, az NNK népegészségügyi stratégiai, egészségmonitorozási főosztály osztályvezetője azt mondja, hogy a gyerekek, fiatalok akadálytalanul juthatnak az energiaitalokhoz, pedig egy gyereknek egyáltalán nincs erre szüksége, sőt a jelenlegi ajánlások alapján a gyerekek étrendje nem tartalmazhat koffeint vagy más stimuláló szereket. Krupa Mónika addiktológiai konzultáns azt mondja, hogy csak egy érett, felnőtt személyiség képes belátni az energiaitalok fogyasztásával járó kockázatokat és felelősségteljesen vállalni a mértéktelen, kontrollvesztő fogyasztás veszélyét.

És a sort még folytathatnám, mert ahogy Nacsa képviselőtársam is mondta, a Magyar Gyermekorvosok Társasága is, egyébként nemzetközi kutatások alapján egyértelműen kimondta az ezzel kapcsolatos állásfoglalásában, hogy az energiaitaloknak a gyermekek normál étkezési rendjében egyszerűen nincs helyük. Tehát azt tudom mondani önöknek, hogy ez egy komoly probléma, általános jelenség, és van egészségügyi kockázata.

Engedjenek meg egy személyes történetet! Egy pedagógus mesélte nekem, hogy arra lett figyelmes, hogy az egyik diákja, aki egyébként egy jól teljesítő, jól tanuló diák volt, a harmadik év végén, a negyedik osztályban rendszeresen a harmadik órákon elkezdett elaludni, lehajtotta a fejét és elaludt. Nem értette, hogy mi a probléma, otthon vane probléma, nem alszik rendesen. S kiderült, hogy a probléma az volt, hogy reggel energiaitalt fogyasztott, annak a hatása reggel fölpörgette, de amikor ez a hatás elmúlt, akkor a gyerek rendkívüli módon elfáradt, és a harmadik órán szinte elaludt, sőt volt, amikor többször is elaludt. Tehát teljesen nyilvánvaló, hogy olyan erős hatásai vannak a gyerekek számára az energiaitalnak, aminek a hatását ők nem képesek felmérni.

S hadd hozzak még egy érvet Zacher Gábor megfogalmazott véleménye ellen, aki azt mondja orvosként, hogy a napi egy szerinte belefér. Ő csak a koffeintartalomról beszélt. De az energiaitalban éppen az a veszélyes, hogy nemcsak koffein van benne, hanem nagymértékben cukor is, és egy más élénkítőszer, a taurin is.

(15.40)

Ezek együttes hatását kell megvizsgálni, és ráadásul azt kell megnézni, hogy ha a gyerekek divatosnak találják és jóízűnek találják  márpedig annak találják , akkor rászoknak, és ha rászoknak, akkor még nagyobb és egyre nagyobb lesz annak a kockázata, hogy 20-30-40 éves korban keringési vagy bármilyen szívproblémák kerülhetnek elő a függés miatt, hogy napi szinten fogyasztják. És mivel, ugye, a hatás egyre csökken, ezért a bevitt mennyiséget is növelni fogják, ami meg az egészségügyi kockázatot is tovább növeli.

Teljesen egyértelmű tehát, hogy mind a két kérdésre egyértelműen igennel tudunk válaszolni, éppen ezért mi úgy gondoltuk, hogy ebben az ügyben lépnünk kell, és a leghelyesebb az, ha az alkoholhoz hasonlóan egyszerűen megtiltjuk azt, hogy gyermekeknek energiaitalokat lehessen eladni. Képviselőtársaim mellett én is kérem önöket, hogy támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage