ANDER BALÁZS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesen természetes, hogy a normalitás talaján állva támogatni fogjuk ezt a javaslatot. Vajda képviselőtársam pedig legalábbis nálam nyitott kapukat dönget azzal kapcsolatosan, hogy ha kormánypárti képviselőtársaim lesznek olyan kedvesek, és felajánlják a csatlakozási lehetőséget, akkor háromgyermekes családapaként  van egy majdnem 18 éves fiam, egy 13 esztendős fiam és egy 9 éves kisfiam  teljes mértékben támogatni tudom ezt a javaslatot; pedagógusként pedig egy vidéki szakképző iskolában dolgozva magam is számtalanszor találkoztam azokkal az élethelyzetekkel, amelyeket Hollik képviselőtársunk az előbb itt felvázolt.

Nem is akarom különösebben húzni itt az időt, még egyszer: a Jobbik-Konzervatívok frakciója ezt a javaslatot teljes mellszélességgel tudja támogatni, de egy rövid, kis konstruktív kritikaként nem pontosan ehhez kapcsolódóan, hanem a gyermekeink egészségének megőrzésével kapcsolatosan mint általános cím, ami a javaslathoz hozzájárult, azzal kapcsolatosan azért néhány mondatot elejtek. Tehát ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2021-es összesítő statisztikáját idehozzuk, akkor más területen is lenne fejlesztenivaló, lenne hol előrelépni, és ez nem más, mint a házi gyermekorvosok száma, illetve a betöltetlen praxisok ügye.

A statisztika szerint 1522 házi gyermekorvos működött 2021-ben Magyarországon, ezeknek a házi gyermekorvosoknak az átlagéletkora 62 év volt. Nagyon sokszor megfogalmaztam én magam is, hogy a becsülettel letöltött évtizedek után, amit az ember a munkában eltölt, igenis megilletné a pihenés, megilletné a nyugodt öregkor, a nyugdíj. Nos, nagyon sokan ezek közül a gyermekorvosok közül sem tudják ezt élvezni, mert vagy meg sem érik, vagy pedig, hát, hivatásuknak szentelve életüket, továbbra is ennek a szakmának áldozzák magukat. 452-en voltak 60 év alattiak, tehát ez az összes házi gyermekorvos 30 százaléka; 506 fő 60 és 65 év közötti volt, ez 33 százalék; és 564 házi gyermekorvos volt 65 évnél is idősebb, tehát a Magyarországon praktizáló házi gyermekorvosok 37 százaléka. Nem csoda, ha a praxisok 10 százaléka üres, és az utóbbi nyolc évben ez megduplázódott. A tendencia félelmetes, minden esztendőben tíz új belépővel számolhatunk, de sokkal többen lépnek ki; az előbb felvázolt demográfiai korfa, azt hiszem, önmagáért beszél, és sürgős cselekvésre készteti azokat, akiknek a lehetőség ott van a kezükben. Tudjuk, volt egy valóban történelmi léptékű béremelés, viszont ahhoz, hogy a vonzó praxismodell kialakulhasson, még van mit tenni kormánypárti oldalon. Enélkül ezek a problémák, amelyekről itt az előbb szóltam, megoldhatatlanná és egyre súlyosabbá fognak válni.

Képviselőtársaim! Örülök annak, hogy kormánypárti oldalról egy ilyen javaslatot hoztak ide elénk, amely azt hiszem, teljes konszenzus mellett támogatásra lel az ellenzéki padsorokban is. Legyen minél több ilyen javaslat, aztán előre azon az úton, amely mondjuk, hasonló módon próbálja megfékezni a dizájnerdrogokat, és ígérem az itt mosolygó Rétvári államtitkár úrnak is, hogy nem én leszek az, aki mondjuk, majd holmi emberi jogokat fog itt felvetni amiatt, hogy a dílerekkel hogyan bánnak el. Kívánok minél keményebb és minél szigorúbb fellépést (Rétvári Bence: Meglesz!), hiszen jól tudjuk, valamikor a szigor nem elég, kell a vasszigor is.

A törvényjavaslat  visszatérve rá  támogatható, nagyon jó, a Jobbik-Konzervatívok frakciójának részéről a bizalmat élvezni fogja. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage