BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2023. május 31-én Kőrösi Csaba volt a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Külügyi Bizottság együttes ülésének a vendége, úgymint az ENSZ 77. közgyűlésének az elnöke, aki tájékoztatót tartott az egyéves elnökségi időszakának prioritásairól, céljairól, valamint az addig elért eredményekről.

Ő tájékoztatta a bizottságokat arról  képviselőtársaimmal együtt én is ott voltam ezen a bizottsági ülésen , hogy elemzői konszenzus szerint a Covidnál pusztítóbb vagy legalább ilyen pusztító járvány 25 éven belüli megjelenésének az esélye 47-57 százalék. Ha ezt 10 éven belülre modellezzük, akkor ez az esély 22-28 százalék, ami rendkívül magas. Tehát napjainkban nem az a kérdés, hogy fel kelle készülni egy következő világjárványra, nem is az a kérdés, hogy lesze ilyen világjárvány, hanem az a kérdés, hogy mikor lesz, és hogy mi erre mennyire vagyunk és leszünk felkészülve.

Jelen törvényjavaslat az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt létrejött nemzetközi szerződés, név szerint a nemzetközi egészségügyi rendszabályok módosításáról szól, és ezen módosítások egy erősebb, hatékonyabb pandémia elleni védekezésre akarják a nemzetközi közösséget felkészíteni. Én is azon vagyok, és az a véleményem, hogy a világjárványok előrejelzésénél, megelőzésénél, minél jobb kezelésénél, az emberek életének védelménél nem lehet fontosabb számunkra, és az is fontos, hogy megfelelő és hatékony jogi keretek álljanak ennek érdekében a rendelkezésünkre. Ezért jómagam és a Fidesz-frakció nevében is támogatásra javasolom a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage