NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hosszú a lista, hogy kik veszélyeztetik a magyar szuverenitást. Nem a WHO-val kezdeném, sok mindenki van az első pár helyen. Képviselő asszony nem említette meg, mondjuk, a háborúban álló feleket, a magyar baloldalt, a Magyarországra érkező dollárok forrását és így tovább, ami nagyon nagyban csökkentheti, vagy veszélyeztetheti a magyar szuverenitást. Nem véletlenül alkottuk meg a magyar szuverenitás védelméről szóló törvényt 2023 decemberében, mintegy négy hónappal ezelőtt. Szóval, a szuverenitásról nagyon sok mindenről lehet beszélni, és nagyon fontos, hogy megvédjük a szuverenitásunkat.

Ezt a harcot folytatjuk például Brüsszelben is, tisztelt képviselő asszony, ahol szintén szeretnék csökkenteni a szuverenitásunkat, és olyan törekvések vannak, hogy a magyar szuverenitásból vegyenek el, és ők gyakoroljanak felettünk különböző jogköröket, amelyeket mi át sem adtunk. Ezt hívják lopakodó jogalkotásnak Brüsszelben. Úgyhogy ha szuverenitásról beszélgetünk, akkor első helyen inkább a brüsszeli meg az amerikai baloldal különböző ármánykodását érdemes megemlíteni. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO az ENSZ egyik szervezete. Ugye, az ENSZ New York-i székhelyű, a WHO pedig genfi, nemzetközi közegészségügy-koordináló hatóságként működik, 1948-ban jött létre.

Amit most tárgyalunk  bár Dúró Dóra felszólalása alapján mindenki más is gondolhatta volna , ez nem egy pandémiás szerződés, amit itt az Országgyűlés előtt tárgyalunk, ez pár technikai részlet. Ugye, ha a 2024. május 27e és június 1-je között tartandó 77. WHO-közgyűlésen megállapodás megszületik, ha konszenzusos szöveg születik, ha olyan szöveg születik, amelyben a tagállamok egyet tudnak érteni, ha mindenki egyetért benne; addig még hosszú az út és hosszú tárgyalások vannak, nyilvánvalóan a magyar külügyminisztérium is a nemzeti érdeket  ahogy mindig  képviseli. Azért, hogy mondjam, sokféle jelző juthat az embernek eszébe Szijjártó Péterről, de nem a szolgalelkűség az, ami a külügyminiszterről az embernek eszébe szokott jutni, hiszen mindig karakánul, határozottan érvényesíti a nemzeti érdeket konfliktusos helyzetben is (Dúró Dóra: Mondtam egy konkrét mondatot, hogy mit mondott!), és például baloldali többségű helyzetekben is kiáll a nemzeti érdek mellett és a magyar érdek mellett.

Úgyhogy nagyon fontos, hogy ez a mostani törvényjavaslat, amit tárgyalunk, nem egy új pandémiás egyezmény megalkotásáról szól, hanem arról, hogy az IHR-t, a nemzetközi egészségügyi rendszabályokat módosítjuk egy pár ponton, ezek technikai módosítások, tartalmi változást nem is jelent ez a mostani változás. Az 59., 55., 61., 62. és 63. cikk módosításával technikai módosítás van most az Országgyűlés előtt.

Ez az IHR-módosítások hatálybalépése határidejének csökkentését célzó technikai módosítás egyértelműen az egészségügy érdekét szolgálja. Bürokráciacsökkentésről és határidő-csökkentésről van szó. Természetesen a magyar nemzeti szuverenitást mindig megőrizzük. A magyar egészségügy helyzete mindig is kiemelt prioritás lesz számunkra, és a határidők csökkentését, pláne egészségügyi vonatkozásban pedig mindig támogatni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage