RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A kormány számára Magyarország békéje és biztonsága kiemelten fontos. Az elmúlt években nagyon sok erőfeszítést tettünk azért, hogy a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat. Emlékezhetünk a 2010 előtti időkre, amikor rengeteg bűncselekményt követtek el Magyarországon, 450-470 ezer bűncselekmény történt évente, ehhez képest most az éves szinten elkövetett bűncselekmények száma valahol 160 ezer környékén van, tehát 62 százalékkal sikerült csökkentenünk az elkövetett bűncselekmények számát.

A külpolitikánkban is arra törekszünk, hogy Magyarország békéjét is megőrizzük, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele semmilyen fegyveres konfliktusba, sem közvetetten, sem közvetlenül, sem sehogy annak ellenére, hogy milyen hangulat uralkodik Brüsszelben és az Európai Unió sok tagállamában. Ezzel viszont sikerült elérnünk, hogy valóban Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, sőt, ha a világ térképére nézünk, a világ húsz legbiztonságosabb országa között van.

Azért is választotta a CEPOL Magyarországot és Budapestet a székhelyéül, hiszen egyértelmű volt, hogy Magyarország elkötelezett a bűnüldözés mellett, és komoly sikereink vannak a bűncselekmények visszaszorításában. Márpedig egy európai intézmény, amely a bűnözés ellen küzd, valóban egy olyan országban lehet jó helyen, egy olyan országban választhatja meg a székhelyét, ahol sikeresek a rendőrség munkatársai, sikeresek a rendőrök, sikeres a bűnözés elleni fellépés. Ezért örülünk, hogy a CEPOL Magyarországot választotta, továbbra is kitart Magyarország mellett, és itt szeretné a székhelyét továbbra is fenntartani.

Sajnos abban igen nagy hiányérzetünk lehet, nemcsak nekünk, magyaroknak, de a balti országoknak, a V4-országoknak, a nyugat-balkáni országoknak, a közép-európai országoknak, hogy amikor az európai intézmények székhelyet választanak maguknak, akkor szinte mindig nyugat-európai országot választanak. Amikor az Egyesült Királyság, Anglia kilépése miatt egyes ügynökségeknek Londonból, Angliából el kellett költözni, akkor nem Közép-Európába, hanem Nyugat-Európába kerültek az ügynökségek.

Nagyon nagy az aránytalanság az Európai Unión belül, és nagyon nagy az igazságtalanság az Európai Unión belül, hogy a nagy európai intézmények szinte kizárólag Nyugat-Európában, a nyugati tagállamokban vannak, annak ellenére, hogy most már jelentős népessége az Uniónak a keleti részen van, a közép-európai régióban, annak ellenére, hogy Anglia kilépésével az Unió gazdasági súlypontja is a francia-angol-német tengelyről most már a német-V4-tengelyre került át.

(16.40)

Az lenne a méltó és igazságos az Európai Unión belül, ha minél több európai uniós intézménynek Közép-Európában, az Unió keleti részén lenne a székhelye. Örülünk, hogy a CEPOL esetében ez Magyarországon megtörténik. Minden más közép-európai országot is támogatunk, balti országokat, Lengyelországot, Horvátországot, Szlovéniát vagy más országokat, amelyek európai intézményeket hívnak a saját országukba, mert az lenne az Unión belül az arányos, ha nemcsak a nyugat-európai szemlélet, a nyugat-európai országok, hanem a közép-európai szemlélet és az Unió keleti felén vagy keleti oldalán levő országok is székhelyet adnának minél több európai intézménynek. Ez is a kettős mércének egy itt maradt része, hogy ezek az intézmények általában Nyugat-Európában vannak.

Ezért örülünk, hogy a CEPOL nemcsak hogy itt maradt, hanem bővül is Magyarországon. Biztos vagyok benne, hogy a nemzetközi bűnözés elleni fellépésben ez fontos segítségére lesz a magyar hatóágoknak is. Önök is tudják, hogy akár a kábítószerrel kapcsolatos vagy más bűncselekmények esetén nagyon nagy a nemzetközi rész ezen bűncselekmények elkövetésében, ezért is fontos, hogy nemzetközileg lépjünk föl velük szemben. Az, hogy a CEPOL itt Magyarországon működik, biztos vagyok, hogy ebben is segítségre szolgál, és ha itt kilépnek, akkor nem kell féljenek az utcán, hanem itt biztonságban érezhetik magukat azok, akik Európa bármelyik országából érkeznek.

Bízom benne, hogy ezt a megállapodást majd konszenzussal tudjuk elfogadni, a vitában ez még most nem derült ki, de bízom benne, hogy a szavazásnál majd ezt tapasztalhatjuk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage