ZÁVOGYÁN MAGDOLNA kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlési Képviselők! A magyar emberek, nemzetünk nagyjai olyan időtálló értékeket teremtettek a világ számára, melyeket őrizni, tudatosítani és ápolni nemes feladatunk és közös felelősségünk. Napjainkban különösképpen nagy szükségünk van arra az erőre, bátorságra és bizakodásra, melyre eleink életük, munkásságuk példájával tanítják a jelen és a jövő nemzedékeit.

A 2025. évben Jókai Mór születésének 200., Klebelsberg Kunó születésének pedig 150. évfordulóját fogjuk ünnepelni. Az emlékezés, a monumentális életművek elemzése és népszerűsítése kitűnő alkalom az identitásunk erősítésére, szellemi örökségünk fénybe helyezésére és műveltségünk tágítására.

Tisztelt Országgyűlés! Jókai Mór munkássága és öröksége nemzeti kultúránk meghatározó építőköve. Írói életműve a magyar és a világirodalom megkerülhetetlen teljesítménye, művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek az olvasók és az irodalmárok körében. Jókai Mór volt az első modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki közéleti szerepeit is íróként töltötte be. A személyével és életművével való foglalkozás a napjainkban oly fontos anyanyelvápolás, identitásőrzés és olvasásnevelés minőségi forrása lehet az emlékév folyamán és a távoli jövőben is.

Jókai Mór politikusi szerepe is megkerülhetetlen. Mint országgyűlési képviselő, a főrendház tagja az 1889-ben kilenc ország parlamenti képviselőinek részvételével Párizsban alakult Interparlamentáris Unió magyar képviselőcsoportjának első elnöke volt. Megnyerő személyisége és felszólalásai nemzetközi szinten is hozzájárultak a magyar kérdések jobb megértéséhez.

Az emlékévvé nyilvánítás az emlékezet mellett épp azt a célt szolgálja, hogy e nemzetépítő szándék hatékony, magas színvonalú kulturális és köznevelési programokban öltsön testet, minden magyar ember számára hozzáférhető módon.

Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél  írta a nagy írónk A kőszívű ember fiaiban. E gondolat a mottója a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018-ban útnak indított magyar széppróza napjának is, mely Jókai születésnapja alkalmából minden évben remek programokat hív életre Kárpát-medence-szerte. A 2025. évi bicentenárium e kezdeményezés továbbgondolása mentén teljesítheti ki az író emlékezetét, általa pedig anyanyelvünk, nemzeti történelmünk, irodalmunk mind alaposabb megismerését és megismertetését.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Gróf Klebelsberg Kunó művelődéspolitikus, államférfi történelmi léptékű életművet hagyott ránk a vallás- és közoktatás, az ifjúságügy, a kultúra, a felsőoktatás és a tudománypolitika terén. Küldetése nem volt kevesebb, mint egy szárnyaszegett nemzet önbizalmának újjáépítése, jövőbe vetett hitének visszaadása. A számára adott rövid, 57 esztendő alatt évszázadnyi eredményt tett a nemzet asztalára. Azon államférfiak egyike volt, aki az elvektől képes volt eljutni a tettekig, elméleti alapvetéseit felbecsülhetetlen értékű nemzetmegtartó eredményekké váltotta. Hitte, hogy nincs az a súlyos történelmi helyzet, melyből ne volna kiút.

Hazánk életesélyeinek megőrzését, a nemzet felemelkedésének és nemzetközi megerősödésének zálogát az általános művelődésben látta. Bölcsen felismerte az alulról történő építkezés jelentőségét, mondván, először elemi népiskolákra van szükség az iskolán kívüli népművelés területén is. Munkássága alatt végig rendszerben gondolkodott, kizárólag a művelődés, a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttoktatás egymásra épülő, egymásra kölcsönösen ható rétegeinek és intézményhálózatának együttműködésében látta a haladás útját. Személyiségét és felelősségteljes munkamódszerét kitűnően jellemezte, hogy elképzeléseit és intézkedéseit statisztikai adatokra, kutatási eredményekre alapozta. Világlátott emberként hangsúlyt fektetett arra, hogy hazánk külföldi kulturális megjelenéseit előmozdítsa, egyúttal hozzájáruljon a külhoni magyarság identitásának megőrzéséhez.

Klebelsberg Kunó a nemzeti felemelkedés zálogát egy, a hagyományokon alapuló, ám újszerű nemzeti érzés felébresztésében látta. E gondolat alapvetése volt részéről, hogy a magyarság nem rendelkezik számottevő gazdasági erőforrással, politikai hatalmi potenciállal, de felbecsülhetetlen kulturális értékek birtokában van.

Klebelsberg Kunó életműve, szellemi hagyatéka megkerülhetetlen. Az emlékév lehetőséget ad arra, hogy születése 150. évfordulójának megünneplésével méltó módon tisztelegjünk államférfiúi nagysága és munkássága előtt.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Arra kérem önöket, hogy pártállástól függetlenül támogassák a 2025. év Jókai Mór- és Klebelsberg Kunó-emlékévvé nyilvánításáról szóló országgyűlési határozati javaslatokat. A méltó emlékezés és annak talaján felépített kulturális és köznevelési programok sikeres és eredményes megvalósulása közös nemzeti ügyünk és érdekünk. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage