DR. SZABÓ TÜNDE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk lévő Klebelsberg Kunó-emlékévvé nyilvánításról és a Jókai Mór-emlékévvé nyilvánításról szóló határozati javaslatok a magyar nemzet méltó megemlékezését szolgálják. A benyújtott irományok gróf Klebelsberg Kunó születésének 150. évfordulója és Jókai Mór születésének 200. évfordulója alkalmából egy nagyszabású emlékév felvázolását szorgalmazzák, amelynek köszönhetően méltóképpen ünnepelhet közösen nemzetünk a következő esztendő során.

Ennek megfelelően a javaslat felhívja a figyelmet a szervezéshez kapcsolódó feladatok és szükséges intézkedések megtételére, amelyek által az Országgyűlés támogatni tudja a különféle rendezvényeket, oktatási anyagok, művészeti alkotások megvalósítását, és mindezzel pedig jelentős mértékben hozzájárulhatunk a méltóságteljes emlékév megszervezéséhez, nemzeti kultúránk továbbadásához, identitásunk megőrzéséhez.

(16.50)

Gróf Klebelsberg Kunó, a magyar tudományos és kulturális élet kiváló alakja, és Jókai Mór, a magyar és egyetemes irodalom, valamint drámaköltészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb regényírója előtt feladatunk és felelősségünk is, hogy tiszteletünket adjuk azáltal, hogy a következő esztendőben kiemelten fókuszba helyezzük és ápoljuk mindkettőjük életművének hagyatékát, annak érdekében, hogy a jövő nemzedéke előtt is széles körben ismertessük munkásságuk páratlan örökségét.

Klebelsberg Kunó 1875. november 13-án született az Arad megyei Magyarpécskán. Kiemelkedő kultúr- és tudományos politikus volt, aki a megcsonkított Magyarország megmaradásának és felemelkedésének egyetlen lehetőségét a művelődés felvirágoztatásában látta. Programja a magyar művelődés szinte minden ágát felölelte, a közoktatástól a felsőoktatáson át, a művészettől a tudománypolitikáig. Egyszerre tűzte ki célul a tudományos intézményrendszer és az iskolahálózat nagyarányú fejlesztését, ezért rendkívüli munkát végzett közel tíz évig tartó vallás- és közoktatásügyi minisztersége alatt és idején. A népművelés fejlesztésének innovációja érdekében népkönyvtárakat és több száz óvodát is felállíttatott, a kutatások fejlesztése érdekében pedig létrehozta az Országos Természettudományi Tanácsot és Alapot. A Széchenyi Tudományos Társaság megalapításával az üzleti élet befolyásos embereit hozta kapcsolatba a tudósok világával. Az egészségügyben kiemelkedő feladatként tekintett a gyermekhalandóság csökkentésére és a gyermekbetegségek elleni harcra.

Törvényi szinten is nélkülözhetetlennek tartotta a tehetséges falusi gyermekek felkutatását, és ő valósította meg első ízben hazánkban a tudatos sportpolitikát és -diplomáciát. Az oktatás-, tudomány-, sport- és kulturális politikája máig ható, maradandó értékeket eredményezett, és azon XX. századi államférfiak közé tartozik, akiknek a szellemi hagyatéka megkerülhetetlen. Híres kultúrpolitikusként él az utókor emlékezetében, akinek oktatási, tudományos és kulturális intézmények sora köszönheti létrehozását. Életművében egyszerre mutatkozott meg a politikai akarat, a politikai befolyás és a szellemi erő. Szellemi nagyságát, munkabírását kortársai is mind tisztelték, jövőre pedig mindannyiunknak kiemelt lehetősége lesz arra, hogy érdemei előtt újra tisztelegjünk.

Az előttünk fekvő H/7956. számon benyújtott határozati javaslat értelmében a 2025-ös esztendő során Klebelsberg Kunó emlékezete mellett Jókai Mór öröksége felé is méltó módon fejezhetjük ki tiszteletünket. Jókai Mór regényeivel és elbeszéléseivel felbecsülhetetlen nevet szerzett a magyar és az egyetemes irodalomtörténetben. Művei a magyar szépirodalom gazdagságának egyik legjelentősebb részét alkotják, így az emlékév alkalmával írói kiválóságát és születésének 200. évfordulóját is ünnepelhetjük a megtartásra kerülő rendezvények keretén belül.

A márciusi ifjak egyike, a regényíró, a nagy magyar mesemondó és országgyűlési képviselő 1825. február 18-án született. Stílusával egymaga külön önálló irodalmat képviselt, aki ennek köszönhetően új színt hozott a magyar irodalomba. Ő volt az első modern értelemben vett hivatásos prózaíró, akinek regényeit már a XX. század második felében is filmre vitték. Életműve kiemelten hozzájárul történelmi ismeretünkhöz, identitásunk megőrzéséhez. Az 1848-as forradalom kitörésekor igaz szívvel vállalta fel a nemzet ügyét, melyért mind tollal, mind fegyverrel is harcolt. Politikai és társadalmi tevékenysége egyaránt nagy elismerést vívott ki az irodalmat kedvelők között.

Politikusi szerepei megkerülhetetlenek, mind országgyűlési képviselő, főrendházi tagként, mind a Párizsban alakult Interparlamentáris Unió magyar képviselőcsoportjának első elnökeként. Felszólalásai nemzetközi szinten is hozzájárultak a magyar kérdések jobb megértéséhez. Munkássága és öröksége minőségi forrást jelent az anyanyelvápolás, az identitásőrzés, valamint kultúránk tekintetében.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Összegezve az eddigieket, a 2025-ös esztendőben tervezett emlékévről szóló határozati javaslatok előreviszik gróf Klebelsberg Kunó és Jókai Mór szellemi örökségeinek a továbbvitelét. Ezenfelül pedig nemzeti értékeink, kultúránk és az identitásőrzés szellemében rendhagyó lehetőséget teremtenek mindenki számára, hogy egy közös ünnep keretei között élhessük át újra szellemi örökségeink nagyságát.

Tekintettel arra, hogy ezen benyújtott törvényjavaslatok nemes céljai hangsúlyos elemeket tartalmaznak Jókai Mór és Klebelsberg Kunó emlékezetéhez, születésük megünnepléséhez, valamint a nemzeti megemlékezéshez, a Fidesz képviselőcsoportja támogatja a benyújtott törvényjavaslatot, és ezt javasoljuk a tisztelt Országgyűlésnek is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage