BARKÓCZI BALÁZS, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Én úgy gondolom, hogy a magyar történelemben, a magyar irodalomtörténetben és a magyar kultúrtörténetben vannak olyan emberek, akik mind nekünk, itt élő magyaroknak, mind határon túli nemzettestvéreinknek, és bátran mondhatom, hogy a Föld összes szabadságszerető emberének vitathatatlan és megkérdőjelezhetetlen igazodási pontot jelentenek. Én azt hiszem, hogy Jókai Mór ilyen ember volt. Írásművészete és közéleti tevékenysége előtt meghajolva a Demokratikus Koalíció frakciója támogatja a Jókai-emlékév megrendezését.

Ami az előterjesztés másik felét illeti: az általános indoklásban is olvashattuk, hogy Klebelsberg Kunó kultúr- és oktatáspolitikus volt. Ahogy azt képviselő asszony is elmondta, 1875-ben született, tehát két évszázad határán, de az ő közéleti tevékenysége nyilvánvalóan a XX. századhoz kötődött. S már csak úgy van, hogy a XX. századi politikusok megítélése ritkán egységes, így Klebelsberg megítélése sem egységes. Kár lenne ezt eltagadni, nem volt egységes már az ő működése során sem. A konzervatív reformer  ahogy Hiller István képviselőtársunk nagyon szellemesen jellemezte egy 2006-os felszólalásában , Klebelsberg életművében bőven találhatunk vitatható pontokat is.

Én azt hiszem, hogy ezzel szemben mindaz vitathatatlan, amit ő oktatási és kultúrpolitikusként elért. A népiskolai tantermek építése, a polgári iskolák létrehozása, a tanárképző intézetek felállítása, a vidéki egyetemek megerősítése mind-mind olyan tevékenységek, amik példaként szolgálhatnának a jelen kultúr- és oktatáspolitikusai számára is. Én sajnálom, hogy ez nincs így. Azt hiszem, Klebelsberg maga tiltakozna a legjobban az ellen, amit a jelenlegi kormány oktatáspolitikusai az elmúlt években az ő neve alatt, az ő égisze alatt műveltek.

Mindettől függetlenül a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportja a Klebelsberg-emlékév megtartását természetesen támogatja. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage