ZÁVOGYÁN MAGDOLNA kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlési Képviselők! Hál’ istennek, a nemzetünk bővelkedik géniuszokban, és a mindenkori évben kihívás az, hogy kik azok, akiket felterjeszt a mindenkori kormány az emlékévek kapcsán az Országgyűlés elé. Nem könnyű a feladat, nem volt könnyű az ezelőtti időszakokban sem. Én nem tartok attól egyáltalán, hogy ez a kettős emlékév ennek a két személynek a vonatkozásában akár további létszámnövekedést vagy bármilyen olyan irányú előmozdulást tudna majd generálni, ami három vagy négy személyre vonatkozna. Előfordult ez azért az elmúlt időszakokban. Azt gondolom, hogy megfontoltan és felelősségteljesen terjesztettük az Országgyűlés elé ezt a két kiemelkedő nemzeti alakunkat.

Köszönöm szépen országgyűlési képviselő asszonynak a konkrét javaslatokat. Mindenféleképpen figyelni fogunk minden területre, a konkrétumokkal kapcsolatosan pedig keressük azokat a szervezeteket, azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek nemcsak az anyaországban, hanem a határon túl is jelentőséggel bírnak. Liszt-intézeteink 24 országban vannak jelen, a kulturális diplomácia területén is mindenféleképpen be fogjuk a konkrét programokba kapcsolni majd a hálózatunkat is és azokat a jelentős szervezeteket is, amelyek a két személy vonatkozásában kapcsolódási pontot jelenthetnek 200 év, 150 év távlatában.

Nagyon szépen köszönöm az elhangzott hozzászólásokat, és meg vagyok győződve arról, hogy a kettős emlékév kiemelt helyet foglal majd el nemzeti emlékezetünk és kulturális életünk palettáján. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage