JÁMBOR ANDRÁS IMRE, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Oktatási, családügyi, kulturális és kapcsolódó törvények vitáján vagyunk most itt. Itt a kapcsolódóról szeretnék én beszélni, hogy a mellékletben 200 család sorsa van. Mondanám, hogy tisztelt fideszes képviselőtársaim, de egy fő van itt jelenleg, úgyhogy nem tudom ezt a többes számot használni, 200 család lakhatását sodorja veszélybe ez a törvényjavaslat; 500 ember ellen indít lényegében egy kilakoltatási eljárást Józsefvárosban. Ezeknek az embereknek októberig kellene kiköltözniük egyébként ezekből a lakásokból, amelyek helyére az NKE tanárképzője kerülne.

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy az önkormányzatnak kell biztosítania cserebérlakást ezeknek az embereknek, tehát itt azt látjuk, hogy itt van egy sokmilliárdos állami beruházás, ami elvesz önkormányzati bérlakásokat, de nem segít abban, hogy rendezzék ezt a helyzetet, és aztán egyébként pedig az a 200 ember mehet is isten hírével. Ugye, a törvényjavaslatban az van, hogy mivel kisajátításról van szó, ezért lesz egy kártalanítás, de nyilván a Diószegi utcában, amiről szó van, ezeknek a lakásoknak és a házaknak igen csekély az értéke, és teljesen egyértelmű, hogy ez nem fogja fedezni azt a költséget, ami egyébként a cserelakások költsége lenne.

Az egész javaslatban, vagyis ennek ebben a részé-ben az a durva, hogy önök nyilvánvalóan tudatában vannak annak, vagy legalábbis azok, akik ezt a törvényt írták, hogy a józsefvárosi önkormányzat erre a területre elfogadott egy rehabilitációs tervet arról, hogy hogyan próbálja meg ezeket a lakásokat ezeknek az embereknek élhetővé tenni; hogyan próbálja meg ezeket a házakat felújítani; hogyan próbál meg élhető, jobb körülményeket teremteni ezeknek az embereknek. Erről a józsefvárosi önkormányzatnak konkrétan testületi döntése van. Önök pedig most ezt a testületi döntést, ezt a jobb életet áthúzzák egyetlenegy tollvonással, és kisajátítják ezeket az önkormányzati lakásokat.

És ha már önkormányzati lakásokról beszélünk, azért az egy egészen elképesztő helyzet, hogy önök egy elitképzőt építenek, és a legszegényebb emberek önkormányzati bérlakásait veszik el cserébe. Tehát értik ennek a szimbolikáját? Hogy milliárdokból felhúznak egy új elitképzőt, amiről itt Hiller István nagyon jól elmondta, hogy egyébként az Eötvös Loránd Tudományegyetem milyen szépen láthatná el ugyanezt a funkciót, és elveszik az önkormányzati bérlakásokat, amikről tudjuk azt, hogy egyébként az elmúlt 14 évben olyan sokat nem építettek.

Józsefvárosi képviselőként hadd mondjam el azt, hogy gyakorlatilag nincsen olyan nap, amikor ne találkoznék emberrel, aki egy önkormányzati bérlakást szeretne, jobb körülmények között szeretne lakni. Az, hogy 200 önkormányzati bérlakást elvesznek, nem ebbe az irányba mutat, és biztosan nem abba az irányba mutat, ami az úgynevezett jó kormányzásnak a része.

Konkrétan a Diószegi 18-20. épületének a tervezésénél közbeszerzési eljárás van már folyamatban. Az önök kisajátítása ezt a közbeszerzési eljárást húzza át. Van erre elkülönített pénz, és konkrétan 2024 nyarán kezdődnének el a beruházások. Ezt sajátítják ki önök most: felújítandó önkormányzati bérlakásokat.

Az egész DIÓ2030 egy hatéves folyamat lett volna, az önök törvénye pedig ezt minden egyeztetés nélkül áthúzza. És az a durva ebben a „minden egyeztetés nélkül”-ben, hogy az én tudomásom szerint eddig a Közszolgálati Egyetem és a józsefvárosi önkormányzat egyeztetésben volt egymással. Több olyan lépés is volt ebben az NKE-koncepcióban, amit együtt vittek véghez, megnézték, hogyan tudnak a lakóknak közösen segíteni, itt meg az önkormányzati választás előtt két hónappal érkezik egy törvényjavaslat, mindenfajta egyeztetés nélkül, ami 200 ember lakhatását lehetetleníti el Józsefvárosban.

Nagyon-nagyon nehéz nem arra gondolni, hogy önök itt ennek a 200 családnak, az 500 bentlakónak a lakhatását politikai haszonszerzésre használják; arra használják, hogy kicsit belebindzsizzenek az önkormányzati választásba, hogy itt egy káoszt építsenek elő, úgy csináljanak, minthogyha nem tudná megoldani Pikó András, mondjuk, ezt a helyzetet. A lényeg az, hogy meg fogjuk oldani, de az a kérdés, hogy miért van szükség erre, miért nem volt semmilyen egyeztetés.

(19.20)

Az NKE mai közleménye teljesen bicskanyitogató. Elhanyagolt, bántó, fájó sebként, tájsebként van jelen Budapest szívében ez a terület. Az a helyzet, hogy a Diószegi utcával és környékével tényleg vannak gondok, de talán akkor, amikor ez a törvényjavaslat 200 család otthonának elvételéről szól, akik, mondjuk, 40 éve laknak itt, akkor ezt fájó tájsebként leírni, és egy szót nem szólni arról, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, hogy az NKE hogy akar segíteni, hogy a kormány hogy akar segíteni ezen, az számomra teljesen elfogadhatatlan, és azt gondolom, hogy végtelenül embertelen.

Pontosan azért, mert ez egy nehéz környék, azért indult el a „Dió 2030” program. Azért, mert az önkormányzat is tudatában van annak, hogy itt szükség van tömbrehabilitációra, szükség van bérházfelújításra, szükség van egyébként arra, amit ez tartalmazna szintén, hogy park épüljön a környéken, hogy játszótér épüljön a környéken. Ezt húzzák önök át. És akkor államtitkár úr arról beszél, hogy jobb körülmények közé fognak majd kerülni a lakók. Elmondja, hogy egyébként a törvényben hol olvasható, hogy jobb körülmények közé kerülnek a lakók? Én nagyon kíváncsi vagyok, mert én nem találtam benne olyan passzust, ami ezt bármilyen módon előirányozza.

Önök azt mondják ezzel ki, hogy családok, mondjuk, a 40 éve ott lakó Marika néni, emberek kezdjenek új életet azért, mert önök egy elitképzőt csinálnak. Szerintem végig lehetett volna vinni ezt a tervet úgy, hogy nem fél évet hagynak rá, ha  amit Kocsis Máté posztolt  úgy van, hogy tizenkét éve már el volt döntve, hogy ez így lesz, bár kérdés, hogy akkor az NKE miért nem jelezte ezt a józsefvárosi önkormányzatnak, akkor szerintem nem biztos, hogy fél év alatt kéne ezt az egészet cakompakk végigvinni.

Nem értem, hogy miért nem lehet egyeztetni a józsefvárosi önkormányzattal, miért kell kisajátítani, miközben mondom még egyszer, az NKE-vel közös projekteket eddig is több alkalommal közösen vittek végbe a lakók megelégedésére, az önkormányzat megelégedésére és az NKE megelégedésére.

Önök most körülbelül abból választhatnak, hogy támogatják a városrehabilitációt, vagy eltörlik azt, amit Józsefváros ebben tenni akar, erről fognak szavazni. Támogatják a helyi lakosok érdekeit, vagy egy elitképző intézményt raknak oda? Erről fognak önök majd szavazni. Bérlakásokat építenek, vagy konkrétan bérlakásokat törölnek el egy olyan városrészben, ahol több mint ezer ember szeretne bérlakást, vár bérlakásra. Ők választhatnak abban, hogy együttműködnek az önkormányzattal, vagy erőből áttolnak az önkormányzatiság mindenfajta gondolatának megsértésével egy ilyen törvénytervezetet. Az a helyzet, hogy egyetlen egy ember, egyetlenegy család élete sem lenne kisajátítható, maguk pedig most éppen józsefvárosi emberek életét sajátítják ki. Önök döntenek úgy, hogy lenne lehetőség másra, lenne lehetőség arra, hogy közös döntés legyen, lenne lehetőség arra, hogy segítsenek ezeken az embereken, hogy jobb körülmények közé kerüljenek. Lenne lehetőség arra, hogy az önkormányzattal együtt a Diószegi utcából egy olyan helyet csináljanak, ami mindenki számára megnyugtató verzió lenne. De önök nem ezt választották, hanem azt választották, hogy azokat az embereket, akik ott laknak, azokat az embereket, akik lényegében őslakosok ezen a területen, ezeket az embereket önök megpróbálják kipaterolni mindenfajta egyeztetés nélkül.

Az a helyzet, hogy Józsefvárosban van egy másik ilyen történet is, és egyébként ez szerintem egészen elképesztően szimbolikus, hogy a Palotanegyedben a Pázmány Campust akarják úgy áttolni, ahol jobb módúak élnek, hogy semmilyen lakossági egyeztetést nem voltak előre hajlandóak tenni, és Pikó Andrásnak és az önkormányzatnak kellett kiharcolnia, hogy legalább valami legyen. Az egyik legszebb mozzanat talán az volt, amikor a helyi fideszes képviselők behozták a helyi fideszes egyesületnek a tagjait, és ők is tiltakoztak a Pázmány Campus beruházása ellen. És van a másik rész, ahol egy elitképző egyetemnél a Józsefvárosban lévő legszegényebbeket akarják most nehéz helyzetbe hozni.

Kicsit az az érzése az embernek, hogy igazából önök ilyen terveket húzogatnak. Nagy terepasztalon kitalálják, hogy hogy nézzenek ki azok a dolgok, és mindegy, hogy valaki egyébként gazdagabb, szegényebb, a végén az ember nem számít, azon átgyalogolnak. Gyakorlatilag józsefvárosiként nehéz azt elképzelni, hogy hogyan lehet normális egyeztetéssel végigvinni már egy projektet, mert erre nem látunk példát, csak arra látunk példát, hogy erőből, tervezőasztalon, az embereken átgyalogolnak.

Az a helyzet, államtitkár úr, hogy én nagyon örülnék annak, ha tényleg érdemi válaszokat tudnánk kapni ebben a vitában, és én hajlandó vagyok addig beszélni ebben a vitában, amíg nem kapunk érdemi válaszokat. Miért nem egyeztettek az önkormányzattal? Miért nem egyeztetett az NKE, és főleg miért nem egyeztetett a kormány, mielőtt benyújtotta ezt a törvényjavaslatot? Azért mégiscsak elég erőteljesen érinti a józsefvárosi önkormányzatot az, ami itt történik? Miért írták felül az eddigi egyeztetéseket, amiket az NKE és a józsefvárosi önkormányzat folytatott? Miért gondolják azt, hogy csak és kizárólag önkormányzati bérlakások helyén van lehetőség ezt a tanárképzőt felhúzni? Miért nincsen lehetőség arra egyébként, hogy olyan területet találjanak, szerintem a józsefvárosi önkormányzat ebben biztosan együtt fog működni, én egyébként tudom ajánlani például a józsefvárosi pályaudvar területét, amivel kapcsolatban, mondjuk, önök egyébként az NKE-nek adott területekért cserébe azt ígérték, hogy ott park fog épülni. Ez nem valósult meg azóta sem, de ott a józsefvárosi pályaudvar területe, az sincsen egyébként olyan messze az NKE-től. Miért nem választanak olyan területet, ahol nem éri kár a józsefvárosi önkormányzatot és a józsefvárosi embereket?

Miért nem gondoskodik ez a törvény tisztességesen arról a 200 családról és arról az 500 emberről, aki ennek a törvénynek a következtében egy lényegében kilakoltatási eljárásba került most bele? Miért adnak ilyen rövid határidőt a kiköltözésre? Mitől ilyen sürgős ez a törvényjavaslat? Miért nem tudták két évvel ezelőtt, miért nem kezdték el két évvel ezelőtt az egyeztetéseket? Miért nem adnak kétéves határidőt? Számomra teljesen érthetetlen az, hogy egy ilyen salátatörvénynek a mellékletébe bújtatva kell egy ilyen javaslatnak kijönnie, ahelyett, hogy normális egyeztetés lenne. És igen, arra nagyon kíváncsi vagyok: ön szerint mitől lesz jobb az ott lévő lakosoknak ettől a törvényjavaslattól, mit kínál nekik, amitől jobb lenne?

Én nagyon örültem volna, ha Kocsis Máté frakcióvezető úr itt van, mégiscsak Józsefváros volt polgármesteréről beszélünk, ő egy Facebook-posztban tudta le ezt a kötelezettségét. Szerintem azért volt polgármesterként egy ilyen horderejű, Józsefvárost érintő történetben jó lenne, ha itt lenne, vagy Ferencz Orsolya, aki egyébként ennek a területnek volt az önkormányzati képviselője több mint 10 évig. Szerintem neki is itt lenne a helye ezen a vitán, és nagyon szomorúnak tartom, hogy nem gondolják azt, hogy 200 józsefvárosi család sorsáról döntő vitában vagy legalábbis a döntés felé orientáló vitában itt lenne a helyük, szerintem abszolút itt lenne.

Végezetül mi beadtunk egy módosító javaslatot, ami ezt a paragrafust kihúzná. Én azt kérem, hogy önök ezeket a paragrafusokat vagy húzzák ki vagy fogadják el ezt a módosító javaslatot, és üljenek le az önkormányzattal és tárgyalják végig ezt a dolgot. Ahogy eddig is, szerintem most is egyezségre tudnak jutni a józsefvárosi önkormányzattal, vagy az NKE egyezségre tud jutni, és akkor meg tudunk csinálni egy olyan megoldást, ami a területnek is jó, az NKE-nek is jó, a józsefvárosi lakosoknak is jó. De ennek a salátatörvénynek a mellékletébe csempészett javaslatban kisajátítással, féléves határidővel, 75 nap van elfogadni a cserelakást, ha nem fogadják el, akkor jön a kilakoltatás, valószínűleg áron alul fogja megvásárolni az állam ezeket a lakásokat és házakat az önkormányzattól, amiből nem lesz pénz a felújításra  ez így teljesen elfogadhatatlan!

Az lenne szerintem a tisztességes eljárás, ha újrakezdenénk ezt a folyamatot, megállapítanánk olyan határidőket, amik emberségesek. Szerintem államtitkár úr sem örülne, ha 75 napja lenne dönteni arról lényegében, hogy választe egy új lakást és összepakolja a cókmókját, vagy mehet az utcára lényegében. Szerintem államtitkár úr is örülne, ha ennél több idő lenne ennek a döntésnek a meghozatalára.

Tehát én azt kérem, vonják vissza ezeket a paragrafusokat, és kezdődjön egyeztetés a józsefvárosi önkormányzat és az NKE között, vagy vonják be a kormányt, vagy vonják be a parlamenti képviselőket, vagy vonják be az atyaúristent! A lényeg az, hogy legyen itt a végén egy olyan megoldás, ami mindenkinek jó, mert az önök által megálmodott tanárképző is akkor tud elindulni, és a józsefvárosi lakosoknak is akkor tud jobb lenni, ha ez egy kompromisszumos megoldásban születik meg. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage