JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszö-nöm a szót. Én is azt szeretném kérni államtitkár úrtól, hogy ha lehet, akkor a válaszokkal ne várja meg a vita végét, mert lehet, hogy ez kicsit messze van még. Azt szeretném kérni, hogy reagáljon azokra, amik elhangzottak. Láttam, hogy bőszen jegyzetelt, egyeztetett a kollégáival, tehát nyilván van monda-nivalója azokra az állításokra, amiket mi mondtunk.

A másik dolog, amit szeretnék még elmondani a tanárképzés kapcsán, ha már fölmerült, hogy holnap fognak menni azok a felsőoktatási szakszervezetek, érdekképviseleti csoportok, akik a Hiller István úr által elmondott iszonyatosan alacsony bérek miatt tiltakoznak, tehát én is azt javasolnám, hogy ha már új tanárképzést akarunk létrehozni, akkor lehet, hogy előtte érdemes lenne velük egyeztetni, lehet, hogy érdemes lenne ezeket az elképesztően alacsony felsőoktatási béreket rendbehozni. Lehet, hogy ez egy hasznosabb magatartás lenne, mint embereket kilakoltatni, egy ilyen folyamatot elindítani, nem egyeztetni az önkormányzattal, bérlakásokat beszüntetni, és e helyére építeni az ELTE helyett egy új tanárképző intézményt deklaráltan az elitnek, tehát ez szerintem egyébként tényleg szórakoztató. Én legalábbis azt hittem eddig, hogy nincs ilyen különbségtétel Magyarországon ember és ember között és gyerek és gyerek között, és nem attól lesz az ország jobb, ha az oktatás elitrésze van iszonyatosan sok pénzzel megtámogatva, hanem attól, ha mondjuk, Baranya megye déli részén, Borsodban, Szabolcsban, Fejér megye déli részén kapnak olyan oktatást azok a gyerekek, akik egyébként most kevésbé részesülnek ebben, amivel tudunk egy demokráciát fölépíteni, és tudunk olyan jóléti társadalmat fölépíteni, amiben mindenkinek jár egy tisztességes élet.

Szerintem ez az első, és utána lehet menni egyébként, mondjuk, ilyen elitképző intézményekbe beletolt tízmilliárdokkal, mint például az MCC, ahol, ugye, tudjuk, hogy homárt szolgáltak fel a francia választási éjszakán (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) vagy csigát, nem tudom. Ez szerintem nem a magyar oktatás alapvetése. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage