BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Egy újabb saláta. Aki nem tudná, a salátatörvény arra van, hogy a valódi szándékot elrejtsék magasztos célok mellett. Én nem kívánom kifejteni, hogy miről szól a saláta; van benne oktatás, kultúra, intézmények összevonása, és tényleg akár még jó szándék is. Viszont én is mint képviselő szeretnék választ kapni arra, hogyan fordulhat az elő, hogy egy ilyen salátatörvényben elrejtenek egy olyan vagyonszerzési szándékot, amely arról szól, hogy szociális lakásokat akarnak elvenni, és embereket akarnak az utcára tenni Józsefvárosban. Szeretnék választ kapni arra, hogy lehet egy ilyet elrejteni egy salátatörvényben úgy, hogy Magyarország Kormánya teljes mértékben tisztában van azzal, hogy az önkormányzatoknak milyen lehetőségeik vannak. Nagyon jól tudják, hogy nincs szociális bérlakásprogram.

Itt egyértelműen látszik a szándék, hogy szembeállítják az oktatást és a szociális lakhatást. Én értem azt a szándékot, hogy tanárokat kell képezni, és majd lesznek jó kis tanáraink, és ehhez kell hely. De ha tényleg ezt szeretnék és valójában az a szándékuk, hogy növeljék a tanárok létszámát, akkor miért nem biztosítanak ennek az önkormányzatnak egy lakhatási programot? Miért nem ülnek le velük, miért nem beszélnek velük, és miért nem mondják azt, hogy ennyi és ennyi, és akkor építs új szociális bérlakásokat, akkor ezeket az embereket áthelyezzük ide. Ez az, amit én nagyon hiányolok.

S még egy dologra felhívnám a figyelmüket. Az én tudomásom szerint itt elkészült egy felújítási terv, és arról is szó volt, hogy ezeket a lakásokat modernizálják és felújítják. Mégis amikor elindulna egy ilyen program, ami végre az emberek érdekét szolgálná, akkor önök egy olyan törvényt akarnak áttolni, amely ezeket az embereket az utcára teszi. S azért szólalok fel ezért vidéki képviselőként, mert ha ez előfordulhat Budapesten, akkor az országban bárhol, bármikor újra megtörténhet, tönkretéve ezzel az önkormányzatokat és utcára téve az embereket. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage