JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen. Ott folytatnám, ahol Csárdi képviselőtársam abbahagyta, hogy amikor ma délután volt egy fórum az érintett lakások kapcsán  Pikó András polgármester ott volt , ez volt az első kérdése a helyieknek, hogy tudnake a kerületben maradni, merthogy ezek az emberek egyébként nem a legmobilisabb emberek ebben az országban; ezek az emberek nem tudnak 200 kilométert költözni; ezek az emberek idejáratják a gyerekeiket iskolába, itt dolgoznak. Szerintem egy nagyon-nagyon fontos dolog lenne, hogy az a tervezés történjen meg itt, amivel ezek a lakosok itt tudnak maradni a Józsefvárosban, tudják folytatni a további életüket.

Úgyhogy visszatérnék azokra a kérdésekre, amikre államtitkár úr nem adott választ, hogy miért nem zajlott egyeztetés; miért kell ezt fél év alatt lebonyolítani; miért nem volt a lakosokkal egyeztetés, akik érintettek ebben a helyzetben. Ezekre a kérdésekre azért abszolút jó lenne, ha kapnánk még valami választ.

És tényleg nem azért lenne jó, mert akkor ebből valamilyen politikai izét tudunk csinálni, hanem azért, merthogy ezek az emberek élnek, ott élnek ezekben a házakban, ott élnek, mondjuk, 40 éve, ott nevelik a gyereküket, ott járatják iskolába a környéken a gyereküket, ott dolgoznak, és szerintem megérdemlik azt, hogy kapjanak egy teljes körű tájékoztatást.

És én igazából azt a helyzetet látom, hogy amikor megkapják majd a cserelakás-lehetőséget, megkapják, mondjuk, Pécelen, megkapják Cegléden, és van 75 napjuk arra, hogy erről döntsenek, akkor utána mi fog történni. Mert ez az, amibe államtitkár úr az előbb közbevágott, merthogy utána az történik, ha nem történik megegyezés, akkor mehetnek Isten hírével.

Én azt szeretném, hogyha visszatérnénk a kályhához, leülne az NKE és leülne Magyarország Kormánya Józsefváros önkormányzatával, és újraterveznék ezt az egészet úgy, hogy az NKE is jól járjon, a helyi lakosok is jól járjanak, meg tudjon valósulni a DIÓ2030, meg tudjon valósulni ez a rehabilitációs program vagy egy másik program, amiben megegyezik az önkormányzat és az állam. Szerintem ez lenne a normális működés. (Az elnök csenget.)

Én továbbra is azt kérem, hogy vonják vissza ezt a paragrafust ebből a törvényből, legyen normális egyeztetés, és folytatódjon az a jó együttműködés az NKE-vel, ami a Józsefvárosban eddig is volt. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage