DR. HANKÓ BALÁZS ZOLTÁN kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Nos, Józsefváros: Eddig is fejlődött Józsefváros, hiszen az elmúlt években az egyetemfejlesztések és Józsefváros fejlesztése együtt tudott haladni. Az a campus, ami a Közszolgálati Egyetem vonatkozásában kialakult, mindig megoldást és olyan fejlesztési utat tört magának, amely segítette Józsefváros fejlődését, és ez minden esetben az ott élő lakosság érdekét szolgálta.

Az, hogy önök itt direkt hergelnek mindenkit és valótlanságokat állítanak: tegyék meg, hogy elolvassák a törvényt, és az előbb említett szakaszait végigveszik; látják azt, hogy a kisajátítás vonatkozásában egyrészt az önkormányzat hogyan kártalanítódik, másrészt pedig a csereingatlanok vonatkozásában ha az önkormányzat nem állt helyt, akkor az államnak helyt kell állnia. Ennyire egyszerű, erre vonatkozik az egész.

A vonatkozó egyeztetések, mint ahogy eddig is megvoltak a Közszolgálati Egyetem kapcsán, a jövőben is meglesznek. Mint ahogy önök említették, tavaly novembertől fogva folyamatos egyeztetések voltak, és mint mindannyian tudjuk, a Közszolgálati Egyetem fejlesztése nem most alakult ki, hanem már több mint egy tízéves stratégia mentén folyik. Ezek a tények.

Nos, tehát akkor inkább arra kellene fókuszálni, hogy mindezek vonatkozásában hogyan jelenti ez a fejlesztés Józsefváros egészének, Józsefváros polgárainak a fejlődését; nem pedig azt tenni, amit most önök itt tesznek, hogy folyamatosan rémhíreket keltenek.

Autonómiakérdés, Tordai képviselő úr. Nos, ha erről a kérdésről vitatkozunk, akkor vegyünk fáradságot magunkon, még ebben a késői órában is. Vegyük elő az Európai Unió autonómiajelentését! Vegyük elő az Európai Egyetemi Szövetségek autonómiajelentését; üssük fel a megfelelő helyen, és olvassuk el azt, hogy a magyar egyetemek vonatkozásában az autonómiavizsgálatot azért nem folytatják le azon egyetemek vonatkozásában, amelyek nem állami fenntartásúak, mert az az autonómia-scoreboard az állami fenntartású egyetemekre vonatkoztatva létezik.

De nem én állítom azt, hogy a magyar modellváltott egyetemek ezen autonómiaértékelő skálán autonómia-előrelépésben hány százalékos megfelelést mutatnak, hanem azon elemző cégek, amelyek elvégezték a vonatkozó egyetemi autonómiaértékelést. Nos, tehát ha autonómia, akkor tegyük meg azt, hogy… (Tordai Bence: Melyik cég?) Tessék? (Tordai Bence: Melyik cég?)

A vonatkozó egyetemeket meg lehet kérdezni, és az egyetemek elmondják, hogy melyik cég volt az. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.  Tordai Bence: Meggyőző volt! Mondjuk tovább!) Igen, föl tudná képviselő úr sorolni, ha már ennyire komoly autonómia-szakértő (Dr. Pósán László: Hogyne!  Tordai Bence közbeszól.), hogy a négy értékelési tartományban 8-10-12-15 paraméter esetében melyek azok az indexek, amiket vizsgálnak? Mert ha föl tudja sorolni, akkor innentől folytathatjuk tovább ezt a beszélgetést. (Tordai Bence közbeszól.  Az elnök csenget.)

Nos, a bérkérdésről beszéltünk. A bérkérdés vonatkozásában elmondtam azt, hogy 2021-ben, ’22-ben 15 plusz 15 százalékos bérfejlesztés történt. Ez összességében 64 milliárd forintot biztosított a felsőoktatásban dolgozóknak. Elmondtam azt is, hogy 2,5-szeresére emeltük a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és az önök adataival szemben a tényadatokat is ismertettem az egyetemi tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár vonatkozásában. Ezek tényadatok.

Ha önök ezeket a tényeket nem fogadják el, akkor innentől ebben a kérdésben további beszélgetésnek helye pedig nincs. Ugyanígy nincs helye további beszélgetésnek abban az esetben, ha a vonatkozó jogszabályokat nem helyesen értelmezik, és önös érdekük alapján másokban bizonytalanságot, bizalmatlanságot gerjesztenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage