DR. FERENCZ ORSOLYA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Egyfelől valahol nagyon örülök annak, hogy közös városrészünk, Józsefváros ilyen hangsúlyosan fókuszba kerül, másfelől egy picit annyiból elszomorít, mert azt látom megint, hogy a tények helyett egy politikai áttematizálás zajlik.

Józsefváros fejlődése az elmúlt évtizedben  2010-19 között legalábbis, sőt már a 2006-07-08-09-es években is, amikor a Fidesz-KDNP a testületben már erősebben ki tudta fejezni a fejlődés elképzelései mentén a hangját  nagyon komolyan és jelentősen lépett előre. Ezt bizonyára Jámbor András képviselőtársam is megerősítheti, vagy Csárdi Antal képviselőtársam is megerősítheti, hogy óriási értéknövekedést jelentett a kerület egészére nézve, hogy megújultak a közterületek és az összes park 2019-ig, ha csak a Golgota tér több hektáros területére gondolunk, hogy ez milyen hatalmas előrelépés volt.

És a Diószegi utcában pedig, amikor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem projektje elindult, folyamatosan napirenden volt, hogy az ott lévő házaknak részben a felújításával, részben, ahol az építészeti szakvélemények szerint nem lehetséges, ott a bontással és új épületek építésével, de egy rehabilitációnak kell következnie, ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztési projektjében folyamatosan benne volt.

(22.50)

Szeretném emlékeztetni akár Jámbor András képviselőtársamat is arra, hogy amikor az Orczy-park megújulása zajlott, akkor olyan szintű, sokszor jelzőkkel is nehezen illethető szélsőséges aktivista megnyilvánulások kísérték  akkor például az LMP is nagyon hangos zászlóvivő volt  az Orczy-park felújítását, hogy ez valami elképesztő. Az égvilágon mindent kitaláltak: minden egyes fához, amit a kertészeti szakvélemények alapján kivágásra ítéltek, külön, minden egyes fához jóformán már aktivisták láncolták oda magukat. Az egyébként a hajdani buszgarázs területén, ahol több méter mélységig teljes talajcserére volt szükség, olyan szinten elszennyeződött az évtizedek alatt és így tovább, ott is szinte lehetetlen volt haladni. Most, amikor megnézik az Orczy-parkot, akkor azt látják, hogy mind az ott élők, mind a lakók, mind az egyetemisták, az egész egyetemi campus és tulajdonképpen az egész város számára egy igazi ékkővé vált az Orczy-park.

Na, most mi a helyzet a Diószegi utcával? Az a helyzet, hogy ezekben a házakban valóban olyan lakók élnek, akik már nagyon-nagyon régóta várják. Sokszor, amikor velem is beszélgetnek, kifejezetten reménykedve kérdezik, hogy mikor következik végre az ő utcájuknál a rehabilitációs program, mikor történik meg az a fajta felújítási ütemterv és az ő esetleges jobb ingatlanokba történő elköltözése, amire olyan régóta várnak.

Na, ehhez képest most, amikor egyébként Pikó Andrásékkal, az önkormányzattal zajlottak a tárgyalások, szeretném jelezni, hogy ez az úgynevezett DIÓ2030, amit most ilyen nagyon hangosan hirdet a polgármester úr, ez egy ilyen új keletű elképzelés, de 2019 óta Pikó Andrásék vezetik ezt a kerületet. Úgy kerültek hatalomra, hogy azt mondták, azt állították, hogy 1100 lakás van üresen, amibe a kőszívű Fidesz vezette önkormányzat szándékosan nem akarta beköltöztetni a lakókat, holott most azt látjuk, hogy a legnagyobb problémájuk az, hogy ilyen nincs.

Ezzel szemben pont a józsefvárosi önkormányzat honlapján van fent az, hogy azt tervezik, hogy mindenképpen elköltöztetik innét a lakókat: a Diószegi utca 18-nál a kapcsolatfelvétel a lakókkal ’24 második fele, a Diószegi 20-nál ’24 első fele, a Diószegi 22-nél ’26 első fele, a Diószegi 24-28-nál a ’24. év második fele. Gyakorlatilag ide írják le, hogy felveszik velük a kapcsolatot, és akár néhány hónapon, másfél éven belül el akarják onnan őket költöztetni.

Tehát most úgy tesznek, minthogyha egyébként itt bárki bárkit az utcára akart volna tenni. A kormányzat nagyon világos koncepciót tett le az asztalra. Ténylegesen én is azt tudom kérni  csatlakozva államtitkár úrhoz , hogy legyenek kedvesek ténylegesen elolvasni ezt a törvénytervezetet.

Egy dologban biztosak lehetnek az ott élők, egy dologban nagyon biztosak lehetnek az ott élők, hogy nagyon jól fognak azzal járni, hogyha a magyar kormány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem segítségével jutnak új lakásokhoz és új életlehetőséghez, és nem bízzák magukat Pikó Andrásékra, akik az ígérgetésen kívül semmit nem csináltak, akik a saját maguk által ígért lakásfelújításokat sem tudták végrehajtani, akiknél semmi mást nem látunk, mint terveket, és azt, hogy a most már 45 milliárd körüli főösszegű józsefvárosi költségvetésből nem voltak képesek áldozni semmit a saját maguk által megígért különféle rehabilitációs programokra, hanem most tervezgetnek arról, hogy majd egyszer mi fog ott történni. Mi a probléma azzal, hogyha ezek az emberek élhető környezetbe költöznek, az egyetem pedig bővülni tud?

Szeretném megkérdezni, hogy mitől érzik úgy, hogy ha itt a magyar kormány garanciáival egy egyetemicampus-projekt bővítésével előre tudunk lépni, akkor az egy tragédia, de ha arra várnak ezek az emberek, hogy majd egyszer Pikó András, aki úgy töltött el egy ciklust, hogy nem csinált értük semmit, nem tett értük semmit, még gyakorlatilag egy házfalat nem festett ki a Diószegi utcában, majd egyszer lehet, hogy majd valamikor, ha egyáltalán június 9e után ő még hatalomban marad, és még egyáltalán számonkérhető lesz, akkor majd valamit fog értük tenni. Eddig nem tett. Most majd miért tenne?

Tehát szeretném azt kérni, hogy most az egyszer végre  annyi rossz példa van előttünk , például az Orczy-parkot azért hoztam fel, mert az egy tipikusan ilyen példa volt. Tényleg nem akarok neveket emlegetni, hogy ki mindenki volt akkor, az akkori képviselő-testületben, aki valami leírhatatlan vehemenciával állította azt, hogy a világ legborzalmasabb dolga, és fairtás és természetgyilkolás történik az Orczy-parkban, és most oda járnak futni, oda járnak sportolni, oda járnak úszni, oda járnak pihenni nemcsak a lakók, de az egész kerület, sőt az egész környező lakosság is az egyetemistákon kívül.

Ha most az egyszer el tudnánk oda jutni, hogy valamiről érdemben vitatkozzunk, és érdemben előrehaladjunk jobbító szándékkal, és ne politikai aktivizmusnak essen megint áldozatul egy téma, az nagyon sokat segítene. Segítene az ott élőknek is, segítene az egyetemnek is, és hiszem, hogy segítene egész Budapestnek.

Én erre kérem a képviselőtársaimat, Csárdi Antalt is erre kérem  bár most azt hiszem, éppen kiment , erre kérem Jámbor Andrást is, hogy együtt, közösen próbáljuk meg az ott lakók érdekében ezt az ügyet a szakmaiság mentén végigbeszélni, és ne vigyük el a politikai aktivizmusba. Ezek üres lózungok. Pikó Andrásnak volt rá négy és fél éve, hogy tegyen ezekért az emberekért. Semmit nem tett. A semminél is kevesebbet tett, mert még ijesztgeti is őket feleslegesen és hazug módon. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage