JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót. Kedves államtitkár úr azt mondta, hogy itt volt egyeztetés. Az a kérdés, hogy ha volt egyeztetés ebben a konkrét, most a törvényjavaslatban szereplő dologban, akkor miért kisajátításról van szó. Tehát akkor miért nem az egyeztetések mentén megállapodott ütemtervvel van ez végrehajtva? Az, hogy kisajátítás van itt, szerintem árulkodó arról, hogy ezek az állítólagos egyeztetések ennek a konkrét tervnek a kapcsán megtörténteke, vagy sem. Az a helyzet, hogy meg kellett volna történniük, és akkor egyébként nem kellett volna Ferencz Orsolyának bejönnie most, nem kellene nekem sem itt lennem, foglalkozhatnánk Józsefváros más dolgaival, hogy ha ezek az egyeztetések megtörténtek volna.

Ferencz Orsolyának mondom, hogy nincs gond az NKE alapvető projektjeivel. Ezeket támogatjuk, Pikó András is támogatja. Az ő ciklusában is nagyon sok minden megvalósult ezekből a projektekből. Itt ezzel az egyetlenegy konkrét dologgal van baj, mert eddig mindig működött az egyeztetés. Működött az előző városvezetés alatt is, működött most is az NKE-vel. Az a kérdés, hogy most miért nem működik ebben a konkrét helyzetben, miért nem volt egyeztetés, miért nem egyeztettek az önkormányzattal, miért egy törvényjavaslatból kell kiderülnie ennek a konkrét történésnek.

Igen, elindulte itt már valami? Közbeszerzési eljárás van a DIÓ2030-ban, aminek most lesz eredménye. Tehát konkrétan ezek a projektek elindultak. Nem most lett kitalálva a DIÓ2030. Képviselő asszony önkormányzati képviselő volt már akkor, amikor erről az alapvető tervek elkészültek. Akkor már nem volt önkormányzati képviselő, amikor ez el lett fogadva, mert akkor már parlamenti képviselő volt, de nem tegnap lett elfogadva ez a projekt. Ahogy el lett fogadva a projekt, elindult az első közbeszerzési eljárás.

Összességében a projekt arról szól, hogy vannak olyan házak, amelyekben maga a ház van felújítva, tehát vannak olyan házak, amelyekben maga a ház lesz felújítva, van olyan ház, amelyben az önkormányzati bérlakások lesznek felújítva, és vannak olyan házak, amelyek bontásra vannak alapvetően ítélve, és a bontás-eladásból lesz önkormányzati lakás felhúzva.

Csak az a helyzet, hogy az a kisajátítási eljárás, amit itt látunk az NKE kapcsán, nem fogja megteremteni azt a lehetőséget az önkormányzat számára  mert a kisajátítási eljárásban az az értékbecslési folyamat, tudjuk, hogy alacsonyabb árakat fog megállapítani , nem teremti meg a lehetőséget arra, hogy az önkormányzat tudja ezeket a bérlakásokat pótolni alapvetően, míg ha a DIÓ2030 végigmenne, akkor egyébként növekedne ezeknek a lakásoknak az értéke, növekedne ennek az egész területnek az értéke. Így egyébként nagyobb esély lenne arra, hogy az önkormányzat tudja ezeket a lakásokat biztosítani az állampolgárok számára.

Arról, hogy egyébként mi zajlott az elmúlt években: Pikó András ciklusa alatt 2,5 milliárd forintból 200 lakás és 40 bérház újult meg Józsefvárosban. Most végigsorolhatnánk a fejlesztéseket egyébként, a különböző köztérfejlesztéseket, utcafejlesztéseket, de azt a kampányidőszakot szerintem majd átvisszük egy másik pontra, amikor Orsolyával erről vitatkozunk. Nem fogunk egyetérteni, de biztos van olyan rész, amiben egyetértünk, hogy jó lett. Én is tudok ilyet mondani egyébként a fideszes városvezetés időszakából is.

(23.00)

Igen, az NKE világos koncepcióját említette képviselő asszony. Nem látom, hogy hol van a bontási koncepció, hol vannak az engedélyeztetési eljárások elindítva ebben az NKE-s projektben. Tehát itt arról van szó, hogy október végéig kéne kiköltöztetni a lakókat. Én nem látom, hogy miért ez a sietség. Mi egyetlenegy dolgot kérünk, azt, hogy ez egy normális ügymenetben történjen. Ne az legyen, hogy október 31-éig kelljen kiköltözni az embereknek. Ha az van, hogy két éve vagy három éve van az önkormányzatnak, ha van egy egyeztetési folyamat, amelyben ez normálisan végig van vezetve, akkor ez egy megoldható folyamatrendszer, ebben az önkormányzat, az NKE és a kormány normálisan egyeztetve végig tudja ezt vinni. Senki nem jár rosszul. Mi azt szeretnénk elérni, hogy menjünk vissza a kályhához és legyen egyeztetési folyamat.

Tudom, hogy mindketten bólogatnak arra, hogy itt volt egyeztetési folyamat. Az a helyzet, hogy van egy egyeztetés az NKE és az önkormányzat között, de ezeken az egyeztetéseken nem hangzott el, hogy ez a projektszakasz, amely ebbe a törvénybe bele van írva, a következő időszakban meg fog valósulni. Az a helyzet, hogy Pikó András polgármester ebből a törvényjavaslatból tudta meg, hogy ez fog történni.

Kedves Orsolya  bocsánat, hogy tegeződök , én nagyon-nagyon nehezen látom, nagyon-nagyon nem értem, hogy miért az önkormányzati kampány közepén kellett ezt az egészet betolni. Miért kell erre fél évet adni? Nagyon örülnék annak, ha mondjuk, abban meg tudnánk egyezni vagy megindokolná az államtitkár úr, hogy miért kell ezt ennyire gyorsan letolni. Nagyon örülnék annak, ha vissza tudnánk menni és meg tudnánk abban egyezni, hogy egy nagyobb futamidővel, átbeszélve a dolgokat, valósuljon meg. Ha önök azt gondolják, hogy volt egyeztetés, akkor legyen újraegyeztetés, de futtassuk végig a dolgokat.

Mi nem az NKE-t akarjuk innen kitúrni, nem azt akarjuk, hogy ne valósuljanak meg ezek a dolgok. Mi pontosan azt akarjuk, hogy fejlődjön a kerület. Az NKE egyébként fontos abban, hogy fejlődjön a kerület, de azt szeretnénk, ha ez nem menne a helyi lakók rovására és nem ütné ki az önkormányzat már közbeszerzés alatt lévő programjait. Ez egyébként megoldható, még mindig megoldható, egyeztetés kérdése az egész. Azt szeretnénk, ha ez az egyeztetés normálisan lemenne, ehhez viszont az kell, hogy ebből a törvényjavaslatból most ez a rész kerüljön ki. Nyilvánvalóan egy egyeztetés után, két hét múlva, akár másfél hét múlva  nem tudom, mennyi időre van szükség az egyeztetésre  vissza tud menni egy másik törvényjavaslatba, egy másik salátába is akár, és végig tud menni, de folytassuk le ezeket az egyeztetéseket, és legyen egy olyan határidő szabva a különböző eljárási szakaszokban, ami normálisan végig tudja vinni ezt a folyamatot.

Mondhatjuk úgy is, hogy nyugtassuk meg egymást, nyugtassuk meg a lakókat, nyugtassuk meg a józsefvárosiakat abban, hogy ez egy normálisan lemenedzselhető projekt tud lenni. Én ezt szeretném kérni. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage