SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót. Én nagyon örülök neki, hogy Ferencz Orsolya képviselő asszony itt van, bár személyesen nem ismerjük egymást, de mindenesetre egy üde színfoltot jelent ebben a ma esti vitában, mert tényleg  hogy mondjam  kifejezetten motivált hozzászólásai vannak, tehát látszik, hogy komolyan érdekli a téma és komolyan veszi. Szóval, abszolút nagyon örülök neki.

Én csak azt az egy dolgot nem értem, bár én nyilvánvalóan nem vagyok annyira járatos a kerület ügyeiben, de ha ön azt mondja, hogy ez egy világos koncepció mentén zajló fejlesztés, ami egy ilyen tervezett folyamat, akkor miért nem lehetett erről egyeztetni az önkormányzattal, tehát erről a konkrét részről, hogy ezeket a lakóházakat ki akarja sajátítani az állam. Tehát nekem ez azért egy elég furcsa dolog.

Ön azt mondta az előbb, hogy mi itt a felszólalásunkkal vagy talán Pikó András polgármester úr ijesztgeti a lakókat. Én úgy látom, hogy önök ijesztgetik a polgármester urat meg a képviselő-testületet, mert nyilván azért az  hogy mondjam  egy nem túl jó dolog, amikor ők terveznek egyfajta tömbrehabilitációt, a DIÓ2030-terveket, és akkor egyik napról a másikra azt tudják meg, hogy sajnos azok a lakóházak, amelyekkel ők dolgoznak, nem lesznek.

Most nyilván én nem a polgármester urat meg az önkormányzatot sajnálom, hanem itt a lakókról meg a lakosságról van szó, de azért szeretném jelezni azt, hogy ki ijesztget kit ebben a kérdésben, ez számomra nem annyira egyértelmű.

A másik, amit valóban nem értek, hogy a törvény mostani… Nyilván az önök kétharmados többsége, gondolom, el fogja fogadni ezt a törvényt, ezt feltételezem az eddigi tapasztalataim alapján. Tehát az nem világos nekem, hogy miért hat hónapot hagynak arra, hogy ez a kisajátítás és a lakók kiköltöztetése megtörténjen, és ön, amikor most azt állítja, hogy ezzel ezek a lakók jobb körülmények közé kerülnek, akkor öntől is mély tisztelettel érdeklődöm, hogy de hol? Ferencvárosban, vagy egy másik kerületben, vagy vidéken, vagy Nógrádban, vagy hol? Tehát ön mit tud erről, vagy önnek milyen tudomása van erről, hogy ha a lakók jobb körülmények közé kerülnek, akkor hol fognak jobb körülmények közé kerülni? 210 családról beszélünk.

Pikó András polgármester úr elmondta, hogy körülbelül 30 olyan üres lakással rendelkeznek, ahova egyáltalán, ha nagyon ügyesen felújítják őket, akkor ezek a lakók be tudnak költözni. 210 családot 30 lakásba beköltöztetni szerintem bajos, és nyilván ön sem így gondolta a méltó körülményeket, mert az nem lenne túl méltó. Szóval, érdeklődöm, hogy hol lesz az? Fél év azért elég rövid idő, tehát mondjuk, ha néhány évről lenne szó, akkor nyilván lehetne azt mondani, hogy addig az önök kormánya fantasztikus gyorsasággal épít valamilyen bérházat valahol, de hát azért fél év alatt még erre szerintem önök sem képesek.

Csak egy apróság. Itt az előbb kritikákkal illette Pikó András munkáját, és erről nekem eszembe jutott, hogy amikor én 2014 őszén Zuglóban önkormányzati képviselő, illetve lakhatásért felelős alpolgármester lettem, akkor az önök méltán hírhedt Papcsák Ferencétől vettük át a kerületet Karácsony Gergellyel. Papcsák Ferenc azt az örökséget hagyta ránk így a lakhatás frontján, hogy akkor körülbelül 450-460 üres önkormányzati lakás volt, és ebből körülbelül 440 lakhatatlan volt. Most én nem tudom, hogy Papcsák Ferenc mit művelt az előző öt évben, de hogy valamiért nem sikerült neki a zuglói lakhatást  hogy mondjam  kicsit úgy jó pályára tenni, az biztos. Egyrészt a lakásokat sem sikerült felújítania, rengeteg szanálandó lakóház volt, másrészt az én fogadóóráimra özönlöttek azok az emberek, akik évek óta vártak Zuglóban lakásra. Tehát egy katasztrófa volt a zuglói lakáshelyzet.

Ezt csak arra mondom, most nem tudom, hogy Papcsák Ferenc erre miért volt képtelen mint fideszes polgármester, aki egyébként akkor még szerintem országgyűlési képviselő is volt, mert az első ciklusban, 2010-14 között még ez lehetséges volt, hogy egyszerre volt valaki polgármester és országgyűlési képviselő. De lehet, hogy már neki is azok az állami bérlakásprogramok hiányoztak, amelyeket mondjuk, egy önkormányzat megpályázhatott volna, hogy esetleg segítséget kapjon arra, hogy felújítsa a lakásait.

Summa summarum, én nem gondolom, hogy önöknek, fideszes képviselőknek van igazi alapja azt a szemére hányni egy ellenzéki polgármesternek, hogy miért nem újítja fel rohamtempóban az önkormányzati lakásokat, amikor eléggé nyilvánvaló, hogy erre rohamtempóban nincs elég forrása egy önkormányzatnak, pláne nem egy alapvetően nehezebb helyzetben lévő, mármint lakhatásilag nehezebb helyzetben lévő önkormányzatnak, mint a VIII. kerület.

Tehát igazság szerint én tényleg érdeklődnék, és azt hiszem, itt államtitkár úr is talán említette már ezt a valótlanságot, hogy mi valótlanságokat mondunk, hogy konkrétan mi a valótlanság. Most a hat hónap a valótlanság, vagy az, hogy nem egyeztettek az önkormányzattal erről a konkrét kisajátításról, vagy az a valótlanság, hogy még önök egyáltalán nem árulták el, hogy hol fognak ezek a lakók méltányosabb körülmények közé kerülni?

Egyébként csak zárójeles megjegyzés, reagálok arra, ami elhangzott, hogy azért egy önkormányzat működése nagyon sokrétű, de hát ezt Ferencz Orsolya nyilván jól tudja, tehát ön is ismeri az önkormányzatokat. Engem nagyon elszomorít, amikor olyan, a városi biodiverzitást egyébként növelő dolgokat hoznak fel negatívumként, mint egy rovarhotel. Tehát én értem, hogy ez még mindig az ilyen, nem tudom… (Tordai Bence: Űrkutatás.) Igen, tehát az önök propagandasajtója olvasóinak egy része talán még elhiszi azt önöknek, hogy ezek ilyen negatív dolgok, de szerintem az emberek többsége, akik például minőségi oktatást kaptak általános iskolákban, és járnak környezetvédelemre vagy környezetismeretre  nem tudom, most hogy hívják ezeket az órákat , azok tudják, hogy ezek egyáltalán nem butaságok, és hogy ezek nagyon fontos dolgok, mert a városi biodiverzitás is egy kulcseleme annak, hogy egyébként valahogyan megküzdjünk a XXI. század környezeti kihívásaival. Remélem, hogy azok a tanárképzésen részt vevő hallgatók, akik majd a jövendő elittanárképzést végzik, már ezt is úgy fogják majd átadni a gyerekeknek vagy a diákoknak, vagy majd akár a középiskolákban, hogy ők már nem fognak ilyeneket negatív példaként felhozni, mint amit most dr. Ferenc Orsolya megtett.

Tehát igazság szerint azt szeretném mondani, hogy sajnos még nem tudtak arról meggyőzni, hogy ez a törvényjavaslat amellett, hogy véleményem szerint kockázatos a tanárképzésbe bevinni ezt az elitképző vonalat, emellett szerintem súlyos problémát jelent a VIII. kerületi lakhatás tekintetében, és súlyos problémát jelent annak a 210 családnak, akikkel lehet, hogy valaki  majd talán önök  ezek után le fog ülni egyeztetni, de én azt gondolom, hogy előbb kellett volna.

Említettem példaként azt az európai uniós rendelkezést, amit önök a szubszidiaritás elvének az emlegetése kapcsán rúgtak föl, a természet helyreállításáról szól, mielőtt azt megszavazták, előtte volt négyévnyi egyeztetés. Én tényleg érdeklődöm, hogy mennyi egyeztetés volt, hány nap, hány óra, hány perc, nem tudom, milyen időtartam volt arról konkrétan, hogy ezeket a háztömböket önök ki akarják sajátítani, az állam ki akarja sajátítani, és ezt elveszik Józsefváros önkormányzatától. Én nagyon szeretném, ha csak erre az egy kérdésre legalább valaki válaszolna, mert ez eddig nem történt meg.

Amennyiben tényleg nem volt egyeztetés, és erre nem hangzik el konkrét válasz, akkor azt kell hogy mondjam, hogy az a párhuzam, amit az előbb hoztam a mini-Dubaj kapcsán, az, hogy önök ott a zuglóiak megkérdezése nélkül akarnak arab befektetőkkel felhőkarcolókat felhúzni a kerület közepén, szerintem egy rémálom, de nyilván erről majd holnap részletesebben fogunk beszélni. Mindenesetre attól tartok, hogy így viszont ez a párhuzam, még ha nyilván egy egyetem  hogy mondjam  szerintem sokkal jobb, tehát még mindig sokkal jobb annál, mint amit önök oda építeni szeretnének, és nyilván meg lehetne akár arról győzni, hogy ennek értelme is van, de sajnos így, ha ennyire nem veszik figyelembe a 210 család helyzetét meg a véleményét, akkor, azt gondolom, hogy ez a párhuzam valamennyire megállja a helyét.

Tehát ismétlem: nagyon szeretném tudni, hogy az önkormányzattal az épületek kisajátításáról mennyi egyeztetés volt, milyen hosszú, milyen rendszeres, mikor történt. Az átláthatóság és a szubszidiaritás elve értelmében én azt gondolom, hogy ezeket érdemes lenne a tudtunkra hozni és az önkormányzat tudtára hozni, meg most már szerintem ez a nyilvánosságot is kifejezetten érdekli. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage