DR. LATORCAI CSABA közigazgatási és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a vitában elhangzott konstruktív hozzászólásokat. Bizony ritka ez manapság az Országgyűlés ülései vonatkozásában és a hozzászólások tekintetében. És külön köszönöm a Fidesz és a KDNP képviselőinek, Herczeg és Hollik képviselő uraknak a támogatást. S nagyon bízunk abban, hogy a Mi Hazánk, Szabadi képviselő úr konstruktív hozzászólása is végül a törvényjavaslat támogatását fogja jelenteni egy ellenzéki párt részéről.

(9.30)

Engedjenek meg egy gondolatot az elhangzottakhoz hozzátenni. Amikor elektronizálunk, amikor digitalizálunk a közigazgatásban, akkor az a célunk, hogy úgy vezessünk be és úgy alakítsunk át közigazgatási eljárásokat, hogy azok éppen hogy ne bürokratikus terheket eredményezzenek az emberek számára, hanem pontosan fordítva, az eddigi bürokratikus terheket csökkentsük. Ez a célunk a földügyi nyilvántartással is.

Akkor pedig, amikor a törvényjavaslat azt célozza, hogy akár az átmeneti időszakban, de akár később is legyen jogi képviselő, akkor azt akarjuk elérni, hogy legyenek olyan szakemberek az adásvételek és egyéb más, a földügyi nyilvántartást érintő ügyletekben, akik megfelelően tudnak tájékozódni, és el tudják végezni azoknak a garanciáknak a felkutatását, amelyek megnyugtató ügyletet eredményeznek az emberek számára. Ezért tehát, ha nincs is a földügyi nyilvántartásban feltétlenül minden használati jog feltüntetve, mint ahogy Szabadi képviselő úr is utalt rá, pontosan a jogi képviselettel kívánjuk elérni azt, hogy ennek ismeretében, ennek tudatában is egészen biztosan minden garancia fel legyen kutatva és bele legyen építve a földhasználattal, illetve az ingatlanokkal kapcsolatos minden jogügyletbe.

Én úgy gondolom, hogy ez a két eleme a törvényjavaslatnak, az elektronizáció, az egyszerűsítés és a gyorsítás, mindemellett pedig a szükséges jogi garanciák biztosítása megnyugtató új rendszert fog eredményezni. S úgy, ahogy elhangzott a vitában, gyakorlatilag egy több mint ötvenéves rendszer kerül most módosításra, teljesen új alapokra helyezve. Bízom abban, hogy hasonló időtávra legalább annyira jogilag körülbástyázott és biztonságos nyilvántartást tudunk biztosítani az emberek számára, mint a korábbi volt, sőt az eddigiekhez képest egyszerűbbet, gyorsabbat és jobbat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage