DR. LATORCAI CSABA közigazgatási és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Köszönjük a Fidesz- és a KDNP-frakció nevében szóló Herczeg Tamás és Hollik István képviselő urak támogatását és a támogatás kinyilvánítását, és köszönjük Alexov Lyubomir szószóló úrnak a magyarországi nemzetiségek képviseletében tett rendkívül konstruktív hozzászólását is. Ezzel kapcsolatban szeretném jelezni, hogy a Nemzetiségek Bizottságának legutóbbi ülése óta eljutott hozzánk a magyarországi nemzetiségek felvetése, azokat megvizsgáltuk, és vissza is jeleztem én személyesen szószóló úr számára. Nyitottak vagyunk a felvetések áttekintésére, sőt át is tekintettük azokat.

A jelen meglátásunk szerint ahhoz, hogy a magyarországi nemzetiségek kérését teljesítsük az anyakönyvezés tekintetében, nem szükséges törvényi szintű változás, a végrehajtási kormányrendeletekben ezeket a kéréseket maradéktalanul át tudjuk vezetni, át is kívánjuk vezetni. Ezúton is jelzem további egyeztetési és tárgyalási szándékunkat, hogy olyan végrehajtási rendeletek jelenjenek meg ezen törvény elfogadását követően, amelyekben rendezni tudjuk a magyarországi nemzetiségek számára is a nekik fontos, identitásukat lényegesen meghatározó kérdéseket, hiszen a névviselés a legfontosabb identitásbeli kérdés minden ember számára.

Egyébként a törvényjavaslat előkészítése során vizsgáltuk a szószóló úr által felvetett scharfes ß-kérdést, de arra jutottunk, hogy miután maguk a németek vezették ki a saját ábécéjükből, rendelkezve arról, hogy annak hogyan történik így a XXI. században az átírása, kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a német helyesírási szabályokhoz. Ezért végül az a döntés született, hogy az umlautos ä-t, amely megmaradt a német ábécében, bár ki tudja, hogy meddig, de amíg megmarad, addig a magyar anyakönyvekben is alkalmazhatóvá tesszük, hiszen egyébként ilyen betűvel nemcsak nemzetiséghez tartozók élnek Magyarországon, tehát minden magyar ember számára lehetőséget biztosítunk a nevének ezen módon történő átírásához.

Tehát látják, tisztelt képviselő asszonyok és képviselő urak, hogy a törvényjavaslat elfogadása az ember legmélyebb identitását érintő kérdéseket kívánja rendezni, és szükséges az elfogadás az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás közhiteles és hatékony működéséhez, illetve a magyar emberek mindennapjainak könnyítéséhez, könnyebbé tételéhez. Ezért is kérem tisztelettel az Országgyűlést a törvényjavaslat elfogadására.

Befejezésül pedig engedjenek meg még egy gondolatot úgy, ahogy az expozémat is kezdtem. 1894-ben, amikor az Országgyűlés elfogadta az állami anyakönyvezésre vonatkozó I. törvényt, az a XIX. század végi magyar közéletnek az egyik legforróbb parlamenti vitáját hozta. Sokan úgy gondolták, hogy na, ez egy olyan törvényjavaslat, amellyel meg lehet buktatni az akkori kormányt. Hihetetlen vitát folytatott a parlament. Ma itt azt tapasztaltuk, hogy egyetlenegy ellenzéki hozzászólás sem volt a törvényjavaslathoz. Nagyon bízom abban, hogy ez azt jelenti, hogy egyértelmű konszenzus van a törvény és a törvénymódosítás körül. Nagyon bízom abban, miután az ellenzéki képviselők ma itt ezen törvényjavaslat kapcsán nem szólaltak fel, hogy ez azt jelenti, hogy ők is támogatják ezt a törvényjavaslatot és így végül a Ház nagy többséggel, nagyon bízom benne, százszázalékos többséggel fogja elfogadni az önök előtt fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage