DR. FERENCZ ORSOLYA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 2022 februárja óta egy drámai háború zajlik a mellettünk lévő szomszédos országban, Ukrajnában. Oroszország agresszorként megtámadta Ukrajnát. Nem kérdés, hogy hogyan ítéljük meg ezt politikai szempontból. Természetesen egy ország területi integritását nyilvánvalóan nem lehet fegyveres erőszakkal megkérdőjelezni. Az ukránok sikeresen állították meg az oroszok előrenyomulását, de azt látjuk, hogy gyakorlatilag két éve egy állóháború alakult ki a szemünk láttára, amiben egyrészt hol az egyik, hol a másik fél próbálja a frontvonalat picit arrébb mozdítani, másrészt viszont  és ez a szörnyű, véres emberi következmény  naponta több százan, vagy akár ezres nagyságrendben esnek áldozatul vagy sebesülnek meg a fronton, életek vesznek el, és ezek az emberi áldozatok vissza nem hozhatók már.

(11.10)

Úgy tűnik, hogy Oroszország a felőrlés taktikáját alkalmazza. Sokak számára kezdettől fogva nyilvánvaló volt, de azt gondolom, hogy mostanra már igazából mindenkinek nyilvánvalóvá kellene hogy váljon, hogy egész egyszerűen az önmagában, hogy Ukrajnát fegyverekkel folyamatosan támogatják, nem volt elegendő az ukrán katonai célok megvalósítására. A területi integritás helyreállítása tehát ezen a módon nem látszik megvalósíthatónak.

A fegyverszállítás viszont mára egy nagyon komoly elmélyüléséhez vezetett ennek a konfliktusnak, az eszkaláció réme mindennap a horizonton van. Először a sisakok küldésével kezdődött, aztán elkezdtek tankokról beszélni, majd szállítani vadászgépet, most már rakétákról, egyre inkább a nagy hatótávolságú fegyverek szállításának irányába indul el ez a folyamat. Most már nincs hová emelni ezt a tétet, mert a világháború réme fenyeget.

Magyarország Kormánya kezdettől fogva e tekintetben semleges álláspontot próbált kialakítani, magyarul azt a hangot próbálta erősíteni, hogy ezt a konfliktust a diplomácia eszközével kellene a tárgyalóasztalok mellett megoldani, hogy az emberi életek ne vesszenek el, és a világháború ne fenyegesse a közösségeinket.

Természetesen a túloldalon, a baloldalon egészen más típusú hangokat hallunk, egy sokkal inkább artikulált háborúpárti álláspontot, ahol minduntalan a feszültségkeltés irányába indulnak el, akár Magyarország biztonságát is kockára téve. Nagyon abszurd dolog az, hogy a tűzszünet követelése, az emberi életek megmentése és a béketárgyalások mielőbbi kikényszerítésére törekvés számít esetleg egyesek szemében bűnnek, azonban én azt gondolom, hogy erkölcsi kötelességünk ezt minduntalan hangsúlyozni, az életeket védeni kell. Nem lehet erény a háború eszkalációja irányába elindulni. (Dr. Vadai Ágnes: Kellene már beszélni a Magyar Honvédségről!)

Eljutottunk tehát oda, hogy most már arról van szó, hogy a békét megvédjük, minél erősebb hadsereget kell felépítenünk. Ezt várják tőlünk a magyar emberek, és ezt várják katonai szövetségeseink is, és azt, hogy a Magyar Honvédség minél hatékonyabban legyen képes fellépni az ország biztonságának a megőrzése érdekében, mert hazánk védelme egy nemzeti ügy. Az Alaptörvény is ezt szabja nekünk feladatul, ezért a tavalyi évben fogadtuk el azt a módosítást, amely szerint a honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállásáról azért a kormány alkot rendeletet az indoklás szerint, mert a jelenlegi biztonsági környezetben nagyon nagy mértékben és nagy sebességgel változnak a feltételek, a körülmények, amelyek szükségessé teszik, hogy a honvédség képes legyen minél gyorsabban és hatékonyabban reagálni a kihívásokra.

Sajnos, ahogyan azt eddig elmondtam, az elmúlt hónapok során nem a béke és a stabilitás irányába mozdult el a geopolitikai helyzet, és most is sok olyan tényező áll fenn, ami indokolja, hogy a Magyar Honvédség irányítása egy, a korábbinál rugalmasabb struktúrában tudjon megvalósulni. Tehát az előttünk fekvő törvényjavaslat ezt a célt szolgálja, az Alaptörvény nyáron hatályosuló módosításának megfelelve.

Rugalmas, hatékony irányíthatóság és gyorsaság, erő. A békéhez erő kell. Úgyhogy javaslom az előterjesztés támogatását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage