VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igen, valóban, az önök mögött álló szavazók és az önök támogatói is a nemzet részei. Nem ezzel van a baj; a baj azzal van, hogy önök nem nemzetben gondolkoznak, soha nem tudtak és most sem gondolkoznak nemzetben. (Dr. Vadai Ágnes: Tehát a választóink…)

Ezt a számháborút, hogy egy felszólalás hány perc, hány másodperc, már többször megvívta a képviselő asszony. Akkor is elmondtam, hogy egy felszólalás nem attól lesz jó vagy rossz, vagy tartalmas vagy tartalmatlan, hogy hány percig, hány másodpercig tart. Az a magyar mondás jut mindig eszembe erről, hogy sok beszédnek sok az alja.

Beszélt képviselő asszony a tiszteletről és a tiszteletlenségről. Valóban, a tiszteletlenség, ami történt a Magyar Honvédséggel és a magyar honvédekkel szemben, az 2002-2010 között történt. Hiszen önök beszélnek most százalékokról, egyről és kettőről, a Magyar Honvédségre fordított költségvetési forrásokról, miközben 2002-2010 között módszeresen lezüllesztették ezt a Magyar Honvédséget, a képességeit megszüntették, és olyan állapotba hozták, amilyen állapotban volt 2010-ben. Azt gondolom, cinizmus azt számonkérni a 2010-ben hivatalba lépő kormányon, hogy miért a GDP 1 százalékát költötte a Magyar Honvédségre és a honvédelemre, miközben az azt megelőző nyolc évben önök módszeresen tönkretették ezt az országot. Ez az ország akkor, 2010-ben erre volt képes, még éveken keresztül. Jól emlékszem arra az időre, hogy abban az időszakban, 2010 után a GDP 1 százalékának elköltése is igenis tiszteletet ébresztett a NATO-szövetségesek körében is (Dr. Vadai Ágnes: Na, jól van.), hiszen abban az időben mindenki csökkentette a költségvetését. Mi erőnkön felül vállaltuk és meg is tettük, hogy 1 százalékon tartottuk (Dr. Vadai Ágnes: Annyi sem volt!), és folyamatosan növeljük.

És ha hazugságról beszél, képviselő asszony, akkor az a hazugság, ami azt mondja, hogy nem költünk 2 százalékot, nem költjük a GDP 2 százalékát. (Dr. Vadai Ágnes: Hát, nem költik! Nem költik!) De ez egy számháború, meg kell nézni a számokat (Dr. Vadai Ágnes: Meg.), a számok makacs a dolgok, a tények makacs dolgok. (Dr. Vadai Ágnes: Így, így!) Világosan látni fogja, hogy a GDP 2 százalékát költjük és fogjuk költeni a honvédelemre.

Hollik képviselő is és én is megfogalmaztuk, azt hiszem, képviselő asszony is megfogalmazta ennek az önök előtt fekvő törvényjavaslatnak a lényegét. A veszélyek korában, amikor egy háború dúl a szomszédságban, fontos, hogy a magyar kormány kezében olyan lehetőség legyen, olyan jogszabályi környezet legyen, amivel rugalmasan és gyorsan lehet reagálni, és rugalmasan és gyorsan lehet meghozni azokat a döntéseket, jogszabályokat érintő döntéseket is, amelyekkel a hazánkat, Magyarországot meg tudjuk védeni.

Amikor önök arról beszélnek, hogy kormányrendelet, és hogy az valami alacsonyabb rendű dolog, akkor azért szeretném hangsúlyozni, hogy amikor a kormány dönt, akkor egy felelős kormány dönt. (Dr. Vadai Ágnes hangosan felnevet.) A kormányzásnak éppen az a lényege, hogy felelős. Az önök kormányzása 2002-2010 között, természetesen nem a hétköznapi értelemben használt szó értelmében, de felelőtlen volt, ami azt jelenti, hogy önök semmiért nem vállaltak felelősséget; meghoztak döntéseket, a felelősséget nem vállalták. Ezt a gyakorlatot egyébként az önök képviselői ma is folytatják: semmilyen tettükért nem vállalják a felelősséget, még akkor sem, ha a magyar bíróság ítéletet hoz, és kellene a következményeket vállalni. (Dr. Vadai Ágnes: A katonákról kellene beszélni.)

Harangozó képviselő úr drámai hangon előadott beszédében sokszor használta, hogy „feltehetően”, „-hat-het”, „nyomást gyakorolhat”; feltételezéseket mondott képviselő úr. Egyetlen gondolatát viszont szeretném visszautasítani. Igenis figyelünk a nyugállományú katonákra és a nyugdíjasokra. Székesfehérvár országgyűlési képviselőjeként szeretném elmondani, hogy mi Székesfehérváron tiszteljük a katonáinkat, minden alkalommal köszöntjük őket, ünnepükön, május 24-én kiemelten. A városunk részei, a város polgárai, akkor is, ha csak átmenetileg és ideiglenesen szolgálnak Székesfehérváron.

(12.20)

Köszönöm szépen, hogy Novák Előd elismerte erőfeszítéseinket, és megfogalmazta, hogy az erős hadsereg fegyverkezik. Igen, erőnkön felül is, de újra fel kell fegyvereznünk azt a honvédséget, amit a képviselő asszony képviselősége és államtitkársága alatt az akkori kormányok, kormányzatok lezüllesztettek.

Ez egy nehéz és komoly munka, és egyik pillanatról a másikra nem is lehet látható eredménye. Tehát az erős hadsereg a céljaink között szerepel; mindennap minden döntéssel erősítjük ezt a Magyar Honvédséget, és bízom benne, hogy Magyarország polgárai is látják és elismerik ezt a munkát.

Azt gondolom, hogy az is látható és érzékelhető, hogy azok a toborzási kampányok, amelyeket miniszter úr kezdeményezett és amelyeket elkezdtünk, azok sikeresek, és sok-sok fiatal érzi át a haza megvédésének fontosságát, és jelentkezik különböző szolgálattípusokra, tartalékos, hivatásos vagy szerződéses szolgálatra.

Mindezek figyelembevételével azt szeretném kérni az Országgyűléstől, hogy támogassa ezt a törvényjavaslatot, a törvényjavaslatunkat, amellyel tovább erősítjük a Magyar Honvédséget, és védjük meg a Magyar Honvédség segítségével Magyarországot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage