MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A következő javaslat a konzuli védelemről szóló törvény, a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény módosításáról szóló törvény, a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló törvény, a Hungary Helps programról szóló törvény, a Magyarország 2016. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény, a kormányzati igazgatásról szóló törvény, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosítására irányul.

A törvényjavaslat olyan jogszabály-módosításokat tartalmaz, amelyek a tartós külszolgálati rendszer megfelelő működése, valamint a magyar külgazdasági és külpolitikai érdekek további magas szintű képviseletének érdekében elengedhetetlenül szükségesek. A külképviseletekről és tartós külszolgálatról szóló törvény módosításának célja a megfelelő jogi környezet kialakítása a tartós külszolgálati jogviszonyokra vonatkozóan, valamint a legutóbbi módosítás óta szerzett jogalkalmazás során felmerült gyakorlati tapasztalatok jogszabályi szintű rendezése.

Általánosságban kijelenthető, hogy a törvényjavaslatban szereplő módosítások az egységes alkalmazhatóságot, a jogi szabályozás összhangját, valamint a magas szintű külgazdasági és külpolitikai feladatellátás biztosítását szolgálják.

A külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény módosításai sorában elsőként említendő a külszolgálati törvény hatályára vonatkozó rendelkezések kiegészítése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagja részére adományozható rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti ranggal rendelkező pozícióra vonatkozóan, Magyarország sportdiplomáciai tevékenységének, valamint a magyar sport nemzetközi kapcsolatainak elősegítése érdekében.

Jogalkalmazási tapasztalatok alapján pontosításra kerültek a törvény életvitelszerű tartózkodásra és a hivatali érdek fogalmára vonatkozó rendelkezései. A törvényjavaslatban sor kerül továbbá a külképviselet tagjainak pontosítására. Pontosításra kerültek a kulturális diplomata, valamint a kulturális intézet működésével kapcsolatos feladatokat ellátó adminisztratív és technikai külszolgálati munkakörbe kihelyezett kormánytisztviselőkre vonatkozó speciális szabályok.

A gyakorlati alkalmazás során szerzett tapasztalatok alapján új rendelkezés került bevezetésre a tartós külszolgálatra történő felkészülés rendjére, valamint a tartós külszolgálat megszűnésére vonatkozóan.

Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy a jogalkalmazás megkönnyítése, valamint az egységes külképviseleti rendszer kialakítása érdekében szükség van e jogszabályoknak a külszolgálati törvénybe történő átvezetésére, az előttünk fekvő módosítási javaslat ennek az igénynek is eleget tesz.

Fontos megemlíteni, hogy a módosításra sor kerül  a külszolgálati törvény szerinti jogviszony speciális jellegére tekintettel  a jogvitákkal kapcsolatos egyedi viszonyok, valamint a tartós külszolgálatra kihelyezett felelősségre vonási eljárásaival kapcsolatos jogi helyzetek szabályozására. A módosítás eredményeképp a külügyi feladatellátás és a tartós külszolgálatra történő felkészülés sajátosságaihoz illeszkedően kiegészül a tartós távolléti formák köre, és sor kerül a részletszabályok rögzítésére.

A javaslat végül, de nem utolsósorban tartalmazza a külszolgálati törvény olyan technikai jellegű pontosításait, amelyek jogszabályi vonatkozások miatt, illetve a gyakorlati alkalmazás során szerzett tapasztalatok alapján kerültek átvezetésre. A törvényjavaslat biztosítja továbbá azt is, hogy a külszolgálati törvény rendelkezései összhangba kerüljenek a kormányzati igazgatásról szóló törvénnyel, figyelemmel a külügyi-külgazdasági közfeladat-ellátásban részt vevő, egységesen és integráltan működő intézményi struktúrára.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a konzuli védelemről szóló törvény vonatkozásában is tartalmaz pontosítást az uniós ideiglenes úti okmányok felhasználásának vonatkozásában. A tagállamok egységes formátumú ideiglenes úti okmányt hoztak létre 1996-ban, amelyet a tagállamok, uniós polgárok és esetlegesen valamely tagállamban tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik állam állampolgárságával rendelkező családtagjaik számára állítanak ki az úti okmányok elvesztése esetén olyan helyeken, ahol a kérelmezők állampolgársága szerinti tagállam nem rendelkezik állandó diplomáciai vagy konzuli képviselettel.

Az uniós ideiglenes úti okmány formátuma az új irányelv rendelkezései szerint megújul, korszerűbb és biztonságosabb lesz, mint az eddig felhasznált formátum, és az okmány kiállításának eljárási szabályai is aktualizálásra kerültek. Az új szabályok már módosításra kerültek a konzuli védelemről szóló törvényben 2024. július 1-jei hatálybalépéssel, azonban az új okmányok elkészülése az eredeti tervek ellenére csak 2025-ben várható, így a régi uniós ideiglenes úti okmányok felhasználását 2025. december 12-éig biztosítani kell. Erre figyelemmel a törvényjavaslat a felhasználási határidőre vonatkozóan tartalmaz egy technikai pontosítást.

Tisztelt Országgyűlés! A fentiekre tekintettel kérem, hogy a benyújtott törvényjavaslatot szíveskedjenek támogatni, egyúttal köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage