DR. VADAI ÁGNES, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bármennyire szépen kérte Herczeg képviselő úr, mi ezt a törvényjavaslatot támogatni nem fogjuk és nem tudjuk.

Az előttünk fekvő, egyes külügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/7955. számú törvényjavaslat kapcsán az jutott eszembe, hogy az előző vitában a címzetes ezredesi, alezredesi rendfokozatokról vitatkoztunk, tehát a kamukatonákról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tekintetében pedig már régen láthatjuk, hogy kamudiplomatákról van szó igazából. Olyan sok mindenkiből lett diplomata, illetve kapott olyan lehetőséget, hogy diplomata-útlevéllel eljátszhatta, hogy ő diplomata  egyéni indoklással, egyéni lehetőséggel, leginkább a minisztertől , hogy tényleg nem lehet már ezeket a törvényjavaslatokat komolyan venni.

Abban nincs közöttünk vita, hogy Magyarországon rendkívül fontos a sportdiplomácia, de azt gondolom, hogy ez még semmiképpen nem indokolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja azonnal ilyen pozíciót kapjon. Rengeteg művészünk van, rengeteg tudósunk van, akik a tevékenységükkel szerintem sokkal többet tettek ezért az országért, mint egy fideszesből lett nemzetközi olimpiai bizottsági tag, vagy éppen a Csíki Sör gyorshajtó tulajdonosa, vagy éppen Dzsudzsák Balázs, de beszélhetnénk Balog Zoltánról is. Ezek az emberek, akiknek a nevei az elmúlt években előkerültek, diplomata-útlevéllel tulajdonképpen eljátszották, hogy diplomaták. Az önök kormányzása idején, az elmúlt, azt mondanám, négy-öt évben több tízezer ilyen útlevelet osztogattak ki, és ki tudja, hogy hány embert neveztek ki akár fű alatt is diplomatának.

Államtitkár úr nyilván felolvasta a technikai részeit, de azt látnunk kell, és ezt világossá kell tenni, hogy a Külügyminisztérium sajnálatos módon nem tölti be azt a funkcióját, amit be kellene töltenie. Leginkább két okból: egyrészt azért, mert az a külpolitika, amit önök képviselnek, rendkívül káros az országnak, másrészt a cél elérése érdekében nem is megfelelő embereket alkalmaznak hozzá. Olyan emberekből lett az utóbbi években diplomata, nagykövet, akik semmiképpen nem nagyköveti tevékenységükkel tűntek ki. Volt olyan nagykövet, amelyik levelező tagozatot indított a helyi médiával, és követelte azt, hogy egy újság Facebook-oldaláról vagy weboldaláról távolítsanak el egy karikatúrát, de rendszeres volt ez a levelező tagozat más nagykövetek tekintetében is.

Én azt gondolom, hogy normális külpolitikára lenne szükség, nem olyanra, amilyet önök folytatnak. Normális módon kellene kiválasztani az embereket, és nem az alapján, hogy ki futsalhaver, ki családtag, ki rokon, ki barát, ki kit küld oda a Külügyminisztériumba. Ez egy szakma, ezt önöknek tudniuk kell. Ugyan a korábbi államtitkárnak  és most nem az itt ülő államtitkárra utalok  sem volt sok tapasztalata, nem véletlen, hogy most végre a Fidesz szóvivői székében landolt, az szerintem megfelelőbb pozíció neki, mint a külügyi államtitkári poszt volt.

Ami pedig a Hungary Helps programot illeti, azt tudom önöknek mondani, hogy ez egy orbitális nagy kamu, az egy pénzszórás. Önök az elmúlt évben a legtöbb pénzt az egyik oknyomozó újságíró kutatása alapján abban a Horvátországban költötték el ebből a programból, kvázi a keresztényüldözés tekintetében a Hungary Helps programon keresztül, ahol egyáltalán nem üldözik a keresztényeket. Abban nincsen közöttünk vita, hogy ilyen típusú fejlesztéspolitikával, ilyen típusú támogatáspolitikával kell hogy rendelkezzen az ország, és nem is vitatom, hogy kell segíteni. De azt láttuk az elmúlt években, hogy rendszeresen nagyon fura helyekre, fura módon kerültek a pénzek.

Nyilván ezt Csádban látjuk most leginkább, és ennyiben összefügg az előző törvényjavaslattal, hiszen a Hungary Helps lesz az egyik lába a nagy csádi missziónak. Remélem, hogy az államtitkár úr, ha már itt van, akkor majd beszél nekünk egy kicsit arról, hogy mégis Orbán Gáspár százados, aki a Magyar Honvédség katonája, mit keresett civilben egy katonai tárgyaláson Csádban, és milyen szerepe és feladata van neki és a Hungary Helpsnek Csádban, mert szerintem ezek a fontos kérdések, hogy tudjuk, hogy a magyar adófizetők pénzét mire és hogyan költik el.

Úgyhogy nyilván megértik képviselőtársaim, bármennyire is kedvesen kérte képviselő úr és bármennyire technokratán adta elő államtitkár úr, hogy ezt a törvényjavaslatot ebben a formában támogatni nem lehet. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage