HARRACH PÉTER, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvénymódosítás nem egy nagyívű politikai víziónak a törvényben való megjelenítése, hanem egy olyan módosítás, amit a gyakorlat követel meg, technikai finomhangolású változtatások vannak benne, több törvényt módosít. Én kettőt emelnék csak ki, és engedjék meg, hogy a módosításnál maradjak, és nem politikai, pártpolitikai jellegű megjegyzéseket teszek.

Egy uniós irányelvi rendelkezésről van szó, az államtitkár úr már említette. Ez azért fontos, mert egy olyan úti okmánynak a megváltoztatásáról szól, aminek a határidő-módosítása is bekerült a törvénybe. Tehát ’25-ben várható az új úti okmányok elkészülése, ezért ez a határidő a régi okmányok felhasználását is módosítja, tehát ’25. december 12-éig kell.

Egy másik, egészen konkrét módosító javaslat az előbb említett Hungary Helps programról szól. Meg kell védenem persze ezt a programot, hiszen az a célja, hogy a világ legüldözöttebb vallásának képviselőit segítse meg. Ettől a céltól soha nem tért el ez a program, függetlenül attól, hogy melyik országban milyen programot és fejlesztést vagy bármi mást támogatott. Itt egy olyan előzetes nyilatkozattétel bevezetéséről van szó, amely az adomány odaítélése előtt vált kötelezővé, mint ahogy általában az állami támogatásnál ez megszokott.

Én úgy gondolom, hogy ez  maradva a módosításnak a célkitűzésénél  a gyakorlat által megkövetelt módosításokat vezeti be, és ezért egyértelműen támogatandó, és természetesen a frakciónk is meg fogja szavazni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage