NOVÁK ELŐD, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! Ha nem lett volna elég az előző napirendi pontban előterjesztett címzetes ezredesi rendfokozat kvázi megvásárlási lehetősége, hiszen a miniszter adományozhatja ezt például annak, aki honvédelmi célra vagyoni hozzájárulást teljesít, bár azt nem árulták el, hogy mennyibe kerül egy ezredesi rendfokozat, de ha mindez nem lett volna elég, vagy akár a letelepedési kötvény, amellyel pedig állampolgárságot lehetett vásárolni Rogán Antal biznisze keretében, nos, akkor most itt van az, hogy a külügyminiszter rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozhat sportembereknek, tulajdonképpen sportdiplomáciai feladatra.

Ez, azt gondolom, hogy erős túlzás, ha azt tekintjük, hogy hogyan élnek vissza ezekkel a különböző kifizetőhelyekkel, mert leginkább erről van szó, ismét egy lehetőséget teremtenek arra, hogy a NER-közeli focisták vagy más sportemberek külszolgálatban nagyköveti rangot töltsenek be tulajdonképpen, illetve azt meghaladóan most újabb rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kaphassanak. Illetve nemcsak hogy ezek sokszor jórészt lecsúszott politikusok kifizetőhelyei, hanem azt látjuk, hogy egyre terjeszkednek a különböző rangkórságban, illetve elsődlegesen ez nyilvánvalóan pénzkérdés számukra, nem pedig elvégzett diplomácia vagy sportdiplomácia.

(12.40)

Hiszen láthatjuk is már rögtön a (4) bekezdésben, hogy államtitkári fizetéssel és miniszteri juttatásokkal lennének foglalkoztatva ezek a nagykövetek, vagy inkább sportemberek. Az (5) bekezdés alapján már az álláshalmozást is lehetővé tennék számukra, a 9. § (3) bekezdéséből pedig már azt is láthatjuk, hogy ezeket a nagyköveti fizetéseket különféle szorzószámokkal akarják tovább növelni.

Láttuk az összefonódásokat eddig is a sportdiplomácia és a politika között. Itt van például Schmitt Pál esete. Azt mondják, hogy az előző rendszerben ő csak sportdiplomata volt és nem a rendszer egyik vezetője, pedig jogilag bizony  de azt gondolom, politikailag és erkölcsileg is  Kádár János idején miniszterhelyettesi rangnak, beosztásnak megfelelő, azzal egyenértékű, azzal azonos jogállású sportvezetője volt. Tehát a Kádár-korszak miniszterhelyettesi rangban lévő sportdiplomatája volt Schmitt Pál, és ezért is kap ma egyébként kommunista luxusnyugdíjat, hogyha nem lenne elég az államfői juttatás Novák Katalinhoz hasonlóan egy másik bukott államfőnek is az élete végéig.

Azt gondolom, hogy ezekkel a kérdésekkel éppen ezért foglalkozni kell. Nem tekinthetünk el attól, hogy ezeket a címeket úgy osztogatják kényük-kedvük szerint, mint ahogy legutóbb Martonyi János a születésnapja alkalmából soron kívül kaphatott állami kitüntetést, annak ellenére, hogy III/II-es ügynök volt Marosvásárhelyen, illetve Magasdi fedőnéven írt jelentéseket, úti jelentéseket a külföldi utazásairól. Tehát elfogadhatatlan az, hogy ezeket a különböző tisztségeket kifizetőhelynek és a saját maguk kitüntetéseire használják. Éppen ezért a Mi Hazánk Mozgalom az előzmények ismeretében is ezt sajnos nem tudja támogatni. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage