MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Ha jól értettem a hozzászólásokat, inkább a magyar külpolitika elvi alapú elutasításáról, tartalmi elutasításáról van szó, semmint a konkrét jogszabály-módosítási tervezet tartalmának az elutasításáról, bár ezzel kapcsolatban is hangoztak el kritikák. Talán ezekre reflektálnék inkább érdemben, méghozzá abban a vonatkozásban, amit Novák képviselő úr emelt ki. Itt nem tisztek osztogatásáról van szó, hanem egy konkrét tisztséghez kötött rangadományozásról, nevezetesen nagyköveti rang adományozásáról. Egy olyan pozícióban lévő ember kapja ezt a rangot, aki Magyarország sportéletének az előmozdításáért, Magyarország mint sportnemzet renoméjának és a világsportban betöltött szerepének az előmozdításáért érdemben tehet és tett a múltban is. És a rang nyilván egyfajta biztatás arra, hogy a jövőben megsokszorozott erőfeszítéssel dolgozzon azon, hogy Magyarország még a korábbiakhoz képest is fontosabb szerepet tölthessen be a globális sportéletben.

Ami az egyéb kritikákat illeti, engedjék meg, hogy ezekre csak röviden reagáljak. Az általában a Külügyminisztérium állományának, illetve a diplomáciai testület állományának a minőségére vonatkozó kritikákat udvariasan hadd utasítsam vissza azzal, hogy egy hatalmas szervezet a Külügyminisztérium. Soha egy olyan hatalmas globális hálózatot nem tudott Magyarország fenntartani, mint manapság. Közel kétszáz különböző beosztású, rangú külképviselettel rendelkezik jelenleg az ország, ez természetesen a nagykövetségtől a konzuli irodáig terjedő széles skálán mozgó kirendeltségeket jelent. Ez egy hatalmas szervezet nagyon sok munkatárssal. Természetesen van egyfajta szórás a munkatársak minőségében, ahogyan minden szervezetben, de azt gondolom, hogy összességében egy nagyon jelentős minőségi javulást sikerült elérni az utóbbi tíz-egynéhány évben a Külügyminisztérium állományát illetően.

Szerintem egy vállalható, sőt kifejezetten professzionálisnak mondható és az ország képviseletére hivatott és azt méltóképpen és magas színvonalon ellátni képes külképviseleti gárdával rendelkezünk ma. Ha valaki méltatlanná válik Magyarország képviseletére vagy olyan hibát vét, ami azt indokolttá teszi, akkor a személyi döntések korrekciója, a hazarendelés, a hazahívás természetesen minden esetben haladéktalanul megtörténik, és a szükséges következményekkel az illetőnek minden esetben szembe kell néznie. Erre is vonatkozik a mostani, a Vadai képviselő asszony által szerintem korrektül technokratának vagy technikaiként leírt törvénymódosító javaslat. (Dr. Vadai Ágnes: A felszólalására vonatkozott a megjegyzésem.) A felszólalásomra  akkor bocsánat, módosítok. A felszólalás is technokrata, de a tartalom is mindenképpen technikainak minősíthető, úgyhogy itt hatalmas diszkrepanciáról talán nem beszélhetünk.

Tisztelt Ház! Azt szeretném még a Hungary Helpsszel kapcsolatban elmondani, hogy ez egy nemzetközi fejlesztési program, aminek nagyon hangsúlyos, sőt leghangsúlyosabb eleme az üldözött keresztény közösségek anyagi támogatása. De nemcsak közvetlen anyagi támogatásról beszélünk, hanem szellemi támogatásról is, hiszen iskolákat, egészségügyi intézményeket, különböző olyan facilitásokat finanszírozunk, tartunk fenn, amelyek az életminőséget és főleg a gyermekek szellemi fejlődését érdemben elősegíthetik. Tehát itt sokkal többről van szó, mint egyfajta kiválasztott szervezeteknek való pénzosztásról, bár nyilván vannak olyan helyzetek és olyan közösségek, ahol a készpénz a legjobb eszköze annak, hogy ezek a közösségek fenn tudjanak maradni. De a fejlesztések nagy része fizikai beruházás formájában valósul meg.

Ami a horvátországi nagy iskolaprojektünket illeti: nyilván senki nem beszélhet üldözött keresztényekről Horvátország esetében, nem is ezzel a céllal építettünk újjá egy iskolát, hanem azzal a céllal, hogy egy szomszédos testvérnemzetet ért csapás, tragédia után a segítségükre kívántunk sietni. E segítség hatékonyságát jól jelzi, hogy az általunk a Hungary Helps program keretében felújított, illetve újjáépített, zöldmezős beruházás keretében megvalósult iskola készült el elsőként, még gyorsabban is, mint ahogy a horvát kormány maga tudott volna ilyen iskolákat építeni. Azt gondolom, hogy erre közösen büszkék lehetünk. Ez egy szép, hatékonyan megvalósított projekt volt, és az a több száz horvát gyermek, akik már az iskola padjaiban ülhetnek és tanulhatnak, bizonyára hálásak Magyarországnak, az egész magyar népnek azért az erőfeszítésért, amit ez a projekt tükrözött.

Ami a csádi szerepvállalást illeti, annak a katonai dimenziójáról nyilván a honvédelmi tárca tud többet mondani, ők felelnek azért. Mi a civil dimenziót visszük. Itt azt tudom önöknek elmondani, hogy van már Csádban egy kihelyezett néhány fős kis missziónk. A Hungary Helps is rendelkezik egy kirendeltséggel, és megkezdtük azt a humanitárius tevékenységet, amire oly nagy szükség van ebben a térségben, hiszen egy stratégiai, Európa védelme szempontjából is fontosnak mondható térségben építünk olyan állásokat, amelyek a helyben maradást, a helyben boldogulást, az ottani körülmények javítását célozzák. Ezáltal talán valamit hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy többen döntsenek úgy, hogy nem indulnak el Európa felé. Illetve a csádi állam, a csádi társadalom szilárdságához és ellenálló képességéhez való hozzájárulás révén fennmarad egy olyan entitás, amely ellen tud tartani az Afrika déli és középső területeiről észak felé áramló migrációs nyomásnak. Ez a civil misszió célja. A katonairól nyilván már beszéltek a katonák, és a Honvédelmi Minisztérium képviselői is fognak beszélni a jövőben, ha ennek a missziónak a körvonalai már kontúrosabbak, konkrétabbak lesznek, mint ahogy ma.

Tisztelt Ház! Azt kérem, hogy ezt a valóban technikai jellegű törvénymódosítási javaslatot támogassák a Külügyminisztérium munkájának a hatékonysága érdekében. Ha ezeket a módosításokat elfogadják, akkor mi azt tudjuk vállalni, hogy a továbbiakban is a magyar érdeket szem előtt tartva, csak azokat szem előtt tartva és azokat minden elé helyezve fogjuk képviselni az ország külpolitikai érdekeit szerte a nagyvilágban. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage