AZBEJ TRISTAN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló T/7969. számú törvényjavaslat 2024. március 28-án került benyújtásra a tisztelt Országgyűlés elé. A megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Táni bin Ahmed al-Zejudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere 2024. március 13-án ünnepélyes keretek között írta alá.

Jelen törvénytervezet célja a megállapodás Országgyűlés általi megerősítése, ugyanis a megállapodás tartalmát tekintve törvényhozási tárgyként érintő szabályokat tartalmaz, ezért a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvényben foglaltakra tekintettel a megállapodás kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adhat felhatalmazást.

Tisztelt Ház! A Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás meghatározza azokat a területeket, ahol a kölcsönös információcsere, konzultáció, szakértelem és tapasztalatcsere  úgynevezett know-how  megosztása, beruházások erősítése kiemelten fontos. Ezek a területek a következők: együttműködés az ipar területén, együttműködés a kereskedelem és a piac területén, együttműködés a beruházások területén, az idegenforgalom, a logisztika és az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra területén, az ingatlanok területén, a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság területén és más gazdasági területeken.

A megállapodás a fenti együttműködési területek meghatározásán felül egy konkrét stratégiai jelentőségű projekt alapjait teremti meg, ez pedig a Rákosrendező állomás területének vegyes célú ingatlanfejlesztésként történő fejlesztése.

Megemlíthető, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország közti növekvő kereskedelmi forgalomról beszélhetünk, amely meghaladta az évi 1 milliárd dollárt is. Az Egyesült Arab Emírségekkel 35 éve, 1989-ben vettük föl a diplomáciai kapcsolatot.

Tisztelt Ház! A beruházás vonatkozásában a megállapodás alapján a magyar állam azt vállalja, hogy a fejlesztési területet az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt gazdálkodó szervezetnek a kormány előzetes írásbeli hozzájárulásával értékesíti, természetesen összhangban a nemzeti jogszabályokkal. Stratégiai együttműködési megállapodást köt a kijelölt gazdálkodó szervezettel és a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti. A szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket  gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, az M1-es metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút  megvalósítja a magyar állam, és az ehhez szükséges forrást legalább 800 millió euró becsült összeg erejéig biztosítja. Vállaljuk továbbá, hogy közvetlen kapcsolatot biztosítunk az újonnan létrehozásra kerülő vasútállomás és a repülőtér között.

A megállapodás alapján a magyar állam törekszik arra, hogy kormányközi megállapodások keretében megvalósításra kerülő fejlesztések az első tranzakció során 5 százalékos áfakulccsal legyenek értékesíthetőek. Itt is természetesen a hazai és EU-s jogszabály az irányadó.

A magyar állam továbbá megteszi a szükséges valamennyi jogalkotási intézkedést.

Tisztelt Ház! Szeretném önöket tájékoztatni az Egyesült Arab Emírségek vállalásairól is. A megállapodás alapján vállalja, hogy ösztönzi az általa kijelölt gazdasági szervezetet, hogy 5 milliárd euró összegű városfejlesztési beruházást valósítson meg, beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

Jelen megállapodás elfogadásával a tervezett állami infrastruktúra, valamint az Egyesült Arab Emírségek által kijelölésre kerülő befektető által elvégzendő fejlesztések megvalósulása várhatóan az alábbi környezeti hatásokkal járnak: a rákosrendezői rozsdaövezet felszámolása; új, modern városrész létrejötte a területen; a vasúti és a tömegközlekedési összeköttetés a területen és annak szomszédságában jelentősen javulni fog; kerékpárutak fejlesztését tartalmazza a beruházás, mozgásra ösztönző környezet kialakítását.

A tervezett fejlesztéssel nagymértékben hozzájárulnak a helyi turizmus növekedéséhez, amely mérhető növekedést eredményez az ország GDP-jében is és emeli helyét az európai országok rangsorában.

A közvetlen hatás mellett a fejlesztés előrehaladásával számos további munkalehetőség jön létre különböző ágazatokban, becslések szerint összesen akár több mint 30 ezer új munkahelyet létrehozva.

Tisztelt Ház! A törvény alapján a megállapodás végrehajtásáért, így alapvetően a kivitelezés koordinációjáért az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a felelős. A jelen törvényjavaslat célja kizárólag a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárás szerinti felhatalmazás megkérése.

Kérem a törvényjavaslat támogatását, és köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage