GY. NÉMETH ERZSÉBET, a DK képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Engedjék meg, mielőtt rátérnék a vezérszónoki hozzászólásomra, hadd tegyek két megjegyzést. Herczeg képviselő úr, soha nem gondoltam volna, hogy Budapest közepének, Rákosrendezőnek a szétverése, szétbarmolása és oda luxusingatlanok, luxusplázák, luxuslakások építése a világbékét szolgálja; de azért vagyunk itt a parlamentben, hogy tanuljunk. Én igyekszem felvenni a fordulatszámot.

A másik, amin meg vagyok lepődve, az pedig az, hogy ha jól látom, Harrach képviselőtársamon kívül egyetlenegy, legalább picit Budapesthez valamilyen módon kötődő országgyűlési képviselő sem ül itt a Fidesz, illetve a KDNP padsoraiban. Ez számomra egyszerűen egészen elképesztő. Ha ez tényleg akkora horderejű beruházás, ahogyan államtitkár úr, képviselő úr ezt itt elmondta nekünk, akkor azt gondolom, a minimum, hogy azok, akik budapesti képviselőként, országgyűlési képviselőként a KDNP vagy a Fidesz soraiban ülve picike felelősséget is éreznek, legalább megtisztelhetnék a vitán az Országgyűlést.

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Ház! Ahogyan hallottuk, ez a törvényjavaslat az Arab Emírségek Kormánya, illetve a magyar kormány közötti megállapodást tartalmazza, illetve ennek van egy része, egy konkrét projekt, ami azt gondolom, hogy talán a legnagyobb érdeklődésre tart számot a budapestiek és gyanítom, hogy nem csak a budapestiek részéről. Ez konkrét projekt Rákosrendező állomás területének vegyes célú ingatlanfejlesztésként történő fejlesztése. A projekt keretében az Egyesült Arab Emirátus felajánlja ott az Emirátusban székhellyel rendelkező magánbefektetőknek, hogy működjenek együtt a magyar kormánnyal, és Magyarország fővárosában, annak egy nagyon központi rozsdaövezetében ennek a projektnek a megvalósítására szövetkezzenek, és itt ingatlanfejlesztést hajtsanak végre.

Értik ezt önök, kedves fideszes, KDNP-s képviselőtársaim? Nem a magyar kormány, nem a Fővárosi Önkormányzat, hanem az Arab Emirátusok kormánya fogja majd kijelölni azt, aki itt Budapesten fejlesztést tarthat, fejlesztést indíthat. Én azt gondolom, hogy ez a világ szégyene. Egészen egyszerűen nem tudom elfogadni és a Demokratikus Koalíció nem hajlandó elfogadni, hogy abba, hogy az ország fővárosa ilyen értékes területén mi történjen, OTT milyen fejlesztés kezdődjön el, a magyar kormánynak és a Fővárosi Önkormányzatnak, a budapesti lakosoknak semmiféle beleszólása, abban semmiféle döntési kompetenciája nincsen.

A magyar kormány azt vállalja  államtitkár úrtól is hallhattuk , hogy 800 millió euró értékben infrastruktúra-fejlesztést vállal. Én azt kérdezném meg akkor, államtitkár úr, ha ez a projekt ennyire jó és ennyire fontos az arab befektetőknek, hogy ott egy ekkora fejlesztést  nyilván a saját szájuk íze szerint  végrehajtsanak, akkor hogyan lehet az, hogy a magyar kormánynak magyar adófizetői pénzekből kell ezt a infrastruktúra-fejlesztést elvégezni. Zárójelben megjegyzem, fontosak ezek az infrastrukturális fejlesztések, hiszen pont az a lényege a rozsdaövezet fejlesztésének, hogy ott olyan beruházások készülnek, amelyek nemcsak a majdani beruházókat  akár iroda, akár lakás építését tervezik , hanem az ott lakókat, ott élőket és a környezetet is szolgálják. No, erre találták ki 1997-ben az úgynevezett településrendezési eljárást, aminek keretében a közjogi alany és a magánjogi alany egy szerződést köt, amelyben a magánjogi alany, aki fejleszteni akar például, mondjuk, Rákosrendezőn, az egy jelentős településfejlesztési hozzájárulással infrastruktúra-fejlesztést vállal.

Ön említett itt ötmilliárd eurót, de annak a részletezése nem történt meg, hogy pontosan milyen fejlesztéseket fog vállalni a leendő beruházó. És nagyon nem szeretném, ha úgy járna Budapest megint, mint a Duna másik oldalán, a Kopaszi-gátnál történt Garancsi-féle ingatlanfejlesztéssel, a BudaParttal, ahol egyébként a MOL-tornyot építő MOL, illetve a Garancsi-féle beruházó jelentős infrastrukturális fejlesztést vállalt, aztán utána abból semmi nem valósult meg, és 2019-ben az új fővárosi önkormányzati vezetésnek kellett például a budai fonódó villamos meghosszabbításának a tervezését is megoldania, ha már azt szerettük volna, hogy ez a beruházás végül is úgy készüljön el, hogy ott valamennyi haszna legalább a környéken élőknek is legyen.

5 százalékos áfát vezetnének be az ingatlanok értékesítésére. Ezzel, ugye, állami bevételről mond le, államtitkár úr, a magyar állam. Mindezt teszi az arab befektetők érdekében.

Reptéri vasúti megközelítést ígér az anyag. Itt szeretném megkérdezni, hogy pontosan hogyan képzelik ezt el. Ugye, jelen pillanatban érvényes tervek vannak a gödöllői HÉV, illetve a 2-es metró összekötésének; tudjuk, hogy Lázár miniszter úr ezt egy vastag fekete filctollal kihúzta a jelenlegi beruházások közül. Hogyan fog ez összekapcsolódni majd a rákosrendezői vasútállomás és onnan a reptér nyilván kötöttpályás megközelítésével?

Jogalkotással kívánják segíteni, hiszen kiemelt beruházássá nyilvánítják ezt a beruházást önök. Itt azt pontosan tudjuk, hogy semmi más nem fontos a kiemelt beruházásoknál  jó néhány példát láttunk már erre az elmúlt időkben , csak a magánérdek. Nem fontos a lakossági érdek, nem fontos a környezet érdeke, és nem fontosak a városrendezési szempontok sem.

Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy semmilyen érdemi előkészítés ebben az ügyben nem volt, sem a Fővárosi Önkormányzattal, sem a legalább fizikailag érintett két illetékes kerületi önkormányzattal sem.

A fejlesztéseket semmilyen civil szervezettel nem egyeztették, nem ismeretesek az előzetes hatástanulmányok és nem volt társadalmi párbeszéd.

Nem lehet tudni azt sem, hogy az épületek magassága mekkora lesz, sem a városrész épületeinek funkciói nem ismertek. Nem ismertek a szükséges közlekedési és más infrastrukturális fejlesztések kapcsán, hogy milyen minimálisan elvárható garanciák vannak.

A fejlesztésekhez szükséges ingatlanokat ugyanakkor az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt gazdálkodó szervezetnek közbeszerzés vagy pályáztatás nélkül értékesítik. Ez így önmagában is aggályos, mivel ugyan a közbeszerzési törvény 9. §-ának (1) bekezdés c) pontja szerint a törvényt nem kell alkalmazni nemzetközi megállapodásban vagy nemzetközi egyezményben meghatározott külön eljárás szerint történő beszerzésre, ha az az Unión kívüli állammal az Unió működéséről szóló szerződésnek megfelelően kötött nemzetközi megállapodás vagy nemzetközi egyezmény projekt közös megvalósításával összefüggő beszerzésre vonatkozik. De erről tájékoztatni kell az Európai Bizottságot. Kérdezem államtitkár urat, tájékoztattáke az Európai Bizottságot, és mit szólt ehhez a tervezethez, ehhez az elképzeléshez az Unió Bizottsága.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítik ezt a projektet, erről már szóltam, és ez azt is jelenti, hogy semmilyen általános építészeti, engedélyezési, környezetvédelmi szabály, előírás nem vonatkozik rá. Vagyis a fejlesztések a kormány és a külföldi beruházó kénye-kedve alapján fognak megvalósulni.

A szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket nem részletezik; és egy csomó olyan fejlesztési igény maradt ki, ami ha megvalósul ez a hatalmas arab beruházás, akkor egészen egyszerűen, ha nem valósulnak meg ezek a fejlesztések, a környék lakosságát, illetve a környék vállalkozásait fogja ellehetetleníteni.

Erre a területre, a rozsdaövezetre a Fővárosi Önkormányzatnak a kerületekkel egyeztetve van már elképzelése. Itt nem luxusparkokra, felhőkarcolókra, plázákra, hanem jó minőségű, megfizethető lakások százaira volna szükség. Ezt tartalmazza egyébként ez a terv itt. Itt most magyar pénzből dúsgazdag emirátusi arab befektetőknek építünk luxuskomplexumot, amiben aztán szintén dúsgazdag arab üzletemberek fognak lakni. Minden budapestinek 175 ezer forintjába kerül az, hogy ezt odaadjuk a külföldi gazdagoknak, Budapest egyik legértékesebb területét. Orbán Viktor ezzel azt üzeni a budapestieknek, hogy ez már nem a mi városunk, Budapest nem a budapestieké és nem a magyaroké. Mi viszont Budapesten szeretnénk élni, nem mini-Dubajban, mini-Rijádban, mini-Bakuban vagy mini-Moszkvában. A mi pénzünkből ne arab luxuskomplexumot, hanem megfizethető bérlakásokat építsenek, és ne gazdag külföldieknek, hanem a magyaroknak.

(13.10)

Éppen elég baj, hogy a magas ingatlanárak és albérletárak miatt egyre inkább kiszorulnak a budapestiek a magyar fővárosból, ezért kell a mini-Dubaj helyett szociálisbérlakás-rendszer, amit a mini-Dubajra szánt 300 milliárd forintból bőven meg is lehetne csinálni. Ebből körülbelül hétezer, nagyjából 50 négyzetméteres bérlakást lehetne építeni. Mi, szociáldemokraták és zöldek, államtitkár úr, ezt fogjuk támogatni.

A mini-Dubaj ugyanis fordulópontot jelent, hiszen már nemcsak a leggazdagabb magyarok fontosak a balga magyar népnél, hanem a leggazdagabb külföldiek is. De, ahogy Dubajban nem építenek mini-Budapestet a magyaroknak, úgy nem kell Budapesten sem mini-Dubajt építeni az arab milliárdosoknak.

Az egyébként szükséges közlekedési beruházásra nincsenek elképzeléseik. Nem szerepel a szerződésben a 3-as villamos átvezetése az új Szegedi úti felüljárón, nem rendelkezik a kisföldalatti szükséges felújításáról és járműcseréjéről, és nincs benne a Nyugati pályaudvar, Rákospalota, Újpest kifejezetten forgalmas, itt átvezető vasúti vonal átfogó fejlesztése és új állomás megépítése sem, csak annyi van benne, hogy vasútipálya-fejlesztés. Ez nagyon karcsú, államtitkár úr, ha már törvényt hoznak erre a területre, ha már az arab befektetőnek ezt ennyire kiemelten akarják odaadni, akkor azt gondolom, hogy ezekről a kérdésekről is joguk van a budapestieknek tudni, és joguk van a budapestieknek ehhez hozzászólni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Idézni szeretnék: „A tudás, az érdeklődés közelebb visz ahhoz, hogy megszeressünk valamit. Ha megszeretjük, akkor már valamennyire a magunkénak is érezzük, és fontos lesz nekünk, hogy óvjuk, őrizzük, tegyünk érte, gondozzuk”. Ráday Mihálytól, budapesti városvédőtől, Budapest díszpolgárától idéztem. Nekünk, budapestieknek, születtünk akár itt vagy másutt, fontos ez a város. Ahogy Cseh Tamás mondja: „Itt van a város, vagyunk lakói, itt van a város, maradunk itten, maradunk, itt maradunk”. Önök közül sajnos sokan ezt nem így érzik. Ha így éreznék, akkor nem hoznának ilyen káros, szégyenteljes törvényjavaslatot a tisztelt Ház elé. De önöknek ez a város semmit nem jelent, önöknek nem fontos. Önök majd hazamennek a batidai vadászkastélyukba, a hatvanpusztai birtokra vagy a turai kastélyba vagy a Tihanyi-félszigetre vagy majd a nem kevésbé felháborító módon, a kastélylenyúlós törvény visszahozásával azokba a kastélyokba, amiket önöknek Lázár János fog biztosítani.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Demokratikus Koalíció ezt a szégyenteljes törvényt nem támogatja, és arra kérek minden jóérzésű és tisztességes kormánypárti képviselőt, hogy önök se tegyék. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage