NOVÁK ELŐD, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Mélyen tisztelt Elnök Asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Mini-Dubaj helyett inkább maxi-Panamáról kell beszélnünk a magyar kormány és az Egyesült Arab Emirátusok közti gazdasági megállapodásról szóló törvényjavaslat kapcsán, ami a Rákosrendezőn tervezett ingatlanfejlesztést övező korrupció és nem például egy hiánypótló szociális bérlakásépítési program, amelyet a Mi Hazánk Mozgalom régóta szorgalmaz, és amely továbbra is rendkívül indokolt volna.

Budapest lerobbant negyedeinek megújítása és az ingatlanfejlesztés fontos és üdvözlendő célkitűzés, azonban a kormány kezei között ez az álomberuházás is rémálommá vált, hívta fel a figyelmemet az előterjesztés sumákságaira dr. Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje. A megállapodás szerint ugyanis a kormány egyrészt garantálja, hogy a projekt megvalósítása  idézem  különösen Magyarországon nem képezi közbeszerzési, pályázati, versenyeztetési vagy bármely más nemzeti jogszabályban meghatározott eljárás tárgyát. Másrészt garantálja, hogy az arab magánbefektetők részére köztulajdonból nyomott áron átruházza a teljes fejlesztési területet, valamint közpénzből kiépíti a szükséges teljes infrastruktúrát mintegy 800 millió euró értékben.

A fejlesztés során a magyar kormány tulajdonképpen a hozzá közel álló vállalkozói körrel együttműködve azt a már bevett üzleti gyakorlatot követi, amit az akkumulátorgyárak és egyéb külföldi óriásberuházások megvalósítása során minden esetben. Mik ezek? Tárt karokkal fogadja a legkevésbé transzparens ázsiai országból érkező befektetőket. Számukra szinte ingyen és a környezeti hatásokra tekintet nélkül fejlesztési területeket és közmű-infrastruktúrát biztosít. Aztán élve a mondvacsinált háborús veszélyhelyzet adta felhatalmazással, a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősíti, és ezzel mentesíti a pályáztatási, építészeti, környezetvédelmi és egyéb engedélyezési szabályok betartása és a helyi lakosság ellenállási lehetősége alól. A megvalósításhoz jelentős és vissza nem térítendő költségvetési támogatást, a működtetéshez pedig olcsó ázsiai munkaerőt biztosít. Mindezt pedig egyetlen feltétellel: a teljes kivitelezést kizárólag a NER vállalkozói, narancsbárói, fideszes oligarchák végezhetik, a befektetők számára nyújtott közpénz és az egyéb természetbeni támogatásokkal bőven ellensúlyozott, jelentős túlárazás mellett.

(13.50)

Ez az üzleti modell egyébként egyetlen célt szolgál: ipari méretekben szivattyúzza át a közpénzt a kormányközeli magánzsebekbe, és ez a lényeg az önök számára.

Emellett pedig teljesen mellékes a kormánynak, hogy Budapesten az épített örökségünktől idegen felhőkarcoló-város jön létre; hogy egy teljes városrész kerül idegen kézbe; és az is, hogy akit zavar majd a müezzin reggeli ébresztője, vagy otthon felejti a burkát, azt majd a kínaiakból verbuvált saría rendőrség bírja jobb belátásra. Ezen most még mosolyognak, azonban az a korrupció, ami itt elindult Magyarországon az elmúlt években, évtizedekben, amit most már csúcsra járatnak; és most már nemcsak a saját oligarcháik, hanem úgy tűnik, hogy a külföldiek is fontosak, de a bérlakásra vágyó magyar fiatalok úgy tűnik, hogy nem. Felmerül az a költői kérdés is, hogy miközben a főváros lakossága az elmúlt négy évben 60 ezerrel csökkent, kiknek is épül ez a gigantikus lakópark, a mellé a több tucat mellé, amelyekben ma is luxuslakások ezrei állnak üresen.

Mindezek miatt ebben a formában még konstruktív ellenzéki pártként sem tudja ezt a javaslatot támogatni a Mi Hazánk Mozgalom. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage