KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Én is szeretném kifejezni, hogy azt a műfajt, amit most itt próbálunk lebonyolítani, tényleg úgy hívják, hogy vita. Tehát itt vitázni kellene. S én is nagyon szívesen hallanám egyébként nemcsak az államtitkár úr válaszait ezekre a kérdésekre már a vita során, hogy mi tudjunk rájuk viszontreagálni és újabb kérdéseket föltenni. Egy nagyon fontos beruházásról van szó, ezer és ezer kérdés van, s tényleg órákon át itt lehetnénk. Arra kérem államtitkár urat, hogy vegyen részt a vitában, válaszoljon a kérdéseinkre, arra mi megint reagálni fogunk, államtitkár úr megint reagál, arra ismét tudunk valami reakciót adni, és akkor kibontakozik valami, ami legalább segíti azt, hogy egy picivel többet tudjunk meg erről az egészről.

Azt a kérdést szeretném feltenni, hogy államtitkár úr egyáltalán tudjae, hogy itt mi történik, hogy pontosan mi fog megvalósulni. Csak egy példát mondok. Amikor beleírják a törvénybe, hogy vasútipálya-fejlesztések, az mit fog jelenteni? Ez a vasúti pálya azt jelenti, hogy amikor én például napi szinten használom az északi vasúti szárnyvonalat és a Nyugati pályaudvartól próbálok eljutni a XIII. kerületbe, illetve Újpestre, akkor nekem könnyebb lesz az életem, meg az utazótársaimé? Ez azt jelenti, hogy egy valódi elővárosi vasút jön létre, ahol nem félóránként jön a vonat, ha éppen jön, hanem negyedóránként, 10 percenként, és kulturált, normális, nyugat-európai szintű szolgáltatásban fogok részesülni? Vagy amit ide leírtak, az nem ezt jelenti, hanem valami mást?

Egyébként nemcsak államtitkár úr részvételét szeretném kérni ebben a vitában, hanem a kormánypárti képviselőtársaim részvételét is. Ha jól látom, éppen ketten ülnek itt a padsorokban. Nem tudom, hol vannak a többiek. Őket nem érdekli ez a beruházás? Nem érdekli őket a maxi-Dubaj? Ők tudják ezekre a kérdésekre a válaszokat? Önök, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, kaptak erről belső tájékoztatást valami belső hírlevél formájában? Vagy miért ülnek itt ilyen nyugodtan? Illetve akik nem ülnek itt, azok miért nem ülnek itt? Ők tudják, hogy pontosan mi fog megvalósulni?

Ezek tényleg olyan kínzó kérdések, amelyekre szerintem illene megadni a választ, és nem nekünk, ellenzéki képviselőknek, hanem a budapestieknek és Magyarország teljes nyilvánosságának. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage