SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Még azt szeretném megjegyezni, az előbb elhangzott az is, hogy nem ez a 130 hektár fogja megoldani a klímaválság problémáját. Nem, a globális klímaválságét nem, de azt, hogy Budapesten milyen életminőségben élhetnek az emberek, és hogy azok az intézkedések, amelyek a klímaválság káros hatásait hivatottak mérsékelni, azokat igenis részben megoldaná. Egy fővárosban egy ekkora terület egy kincs, egy aranybánya. Itt lehetne csodálatos, előremutató, XXI. századi olyan fejlesztést végezni, ami szem előtt tartja a klímaadaptációs és a szociális szempontú fejlesztéseket is. Tehát gyakorlatilag egy ilyen pozitív értelemben vett mintafejlesztést lehetne itt a parkváros-koncepcióval elvégezni, és nem ezekkel az óriási felhőkarcolókkal, amiről nem kérdezték meg a magyar és az itt élő, a budapesti embereket.

Tehát egészen egyszerűen ez egy óriási kihagyott lehetőség, és kifejezetten rontani fogja Budapestnek azokat a képességeit, amelyekkel egyébként megküzdhetne a mindannyiunkra globálisan váró klímaválság hatásaival.

Államtitkár úrhoz fordulok, elnézést, én nem ismerem önt személyesen, de most megnéztem, és ha jól látom, önnek van geológusdiplomája és a földtudományok szakon van PhD-ja. Én magam biológus vagyok, én is természettudományi karon végeztem, és én egyébként mélységesen bíznék a természettudományi tudásban.

Önnek pontosan tudnia kell, hogy mit jelent a klímaválság, önnek pontosan tudnia kell, hogy egy városban, egy nagyvárosban a zöldterületek mennyire fontosak. Ehhez képest ön itt ül, és képes előadni ezt a megállapodást számunkra, és nem reflektál ezekre a szempontokra, és nem vesz részt a vitában, amikor olyan dolgokról vitatkozunk, amire önt a diplomája egyébként feljogosítja, felruházza tudással, és amiről önnek mint diplomás szakértőnek is igenis tudnia kellene, hogy sajnos nekünk van ebben igazunk, a zöldeknek van igaza abban, hogy parkkal, zöldterülettel kell fejleszteni egy várost, és nem a legmagasabb felhőkarcolókkal. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage