DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ezzel a témával kapcsolatban már számos alkalmunk volt itt a parlamentben beszélni, néhány gondolatot megosztani, és mindig az az érzésem, hogy képviselő úr alig várja azokat az alkalmakat, hogy valamilyen szinten tudjon hergelni és mindenféle szempontból a hatóságok ellen lázítani, ami, azt gondolom, nem egy túlságosan szép dolog. Szerintem mindannyiunknak az a közös érdeke, hogy a gyermekeinkre egy tiszta környezetet hagyjunk, tiszta és egészséges környezetet. Ezzel kapcsolatban igyekszünk mindent megtenni, a hatóságok is egyébként, és azok az ügyek, amelyeket ön említ, minden esetben a hatóságok eljárásával folytatódnak. Gyakorlatilag az összes kérdésen így végig tudnánk menni, ugyanúgy, ahogy eddig is végigmentünk.

Úgyhogy azt tudom önnek kiemelni, hogy Magyarországon tiszta és világos szabályok vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen környezetvédelmi és munkavédelmi feltételeknek kell minden beruházónak megfelelni, illetve arról is volt már szó, hogy éppen márciusban a bírságokat is nagymértékben növeltük. Tehát amikor kell, a hatóságok meghozzák a megfelelő döntést, és látjuk, hogy ha kell, akkor egy üzem felfüggesztése mellett is döntenek, ha csak Bátonyterenyére gondolunk.

Én nagyon szomorú vagyok a Párbeszéd működésével kapcsolatban, azért úgy gondolom, hogy a mindannyiunk számára legijesztőbb és a leginkább közelgő veszély magának a háborúnak a kérdése. Amikor emberi életekről beszélünk, és arról beszélünk, hogy milyen jövő vár a mi gyermekeinkre, akkor a háború ügyét nem szabad elfelejteni. Ez mindent érint, és pontosan azért hoztam ide, mert sajnáljuk azt, hogy a baloldali pártok, úgy gondolom, hogy a magyar emberek gondolataival ellentétben, egyértelműen háborúpártiak.

(11.20)

Éppen az önök európai parlamenti listavezetője még hetekkel ezelőtt is amellett kardoskodott, hogy katonai eszközöket be kell vetni. (Tordai Bence: Hogy jön ez ide?) Tudom, hogy ez most nem tetszik a képviselő úrnak, de azért jön ide, mert ha emberi életekről, a gyermekeinkről, a jövőről beszélünk, akkor ezt mindenféle szempontból ki kell emelni. Szeretném kérni a képviselő urat, hogy ha valóban aggódik azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a magyar jövő, akkor mindenféle szempontból próbáljanak a béke irányába menni, és ez mindenféle energetikai kérdést is érint, hiszen mi nagyon komoly energetikai beruházásokat szeretnénk. Képviselő úr egyébként korábban a rezsicsökkentés eltörlése mellett is kardoskodott. Azt gondolom, ez is egy olyan közös ügye a magyar embereknek, amit mi nem szeretnénk hagyni. Bizony az Európai Unióban ez folyamatosan napirendre kerül.

Korábban egyébként úgy fogalmazott, hogy rá lehet engedni a tényleges piaci árakat a lakosságra jelentős fűtés-korszerűsítési és szigetelési programok után, ugyanis a nap végén ugyanannyi a rezsiszámla, mert kevesebb fogyasztást magasabb egységáron fizetnek. Mi abban hiszünk, hogy otthonfelújítási programot indítunk, mert azt szeretnénk, hogy az otthonaink energetikailag korszerűek legyenek  ezt is biztos látta a képviselő úr , és azt szeretnénk, hogy minél több magyar ember a rezsivédett sávhatár alatt tudjon maradni. Önök ebben az ügyben is egyértelműen a magyar emberek ellen kardoskodnak.

Akárhogy vág különböző arcokat, képviselő úr, szerintem a magyar embereket ez abszolút érdekli, és úgy gondolom, hogy ezekkel a fontos kérdésekkel mindenféle szempontból foglalkozni kell. Nekünk rendkívül fontos a klímapolitikai céljaink elérése, a zöldipar, amelyet ön is érint, a környezetvédelmi szabályok, az atomenergia. Önök állandóan azt szeretnék elérni, hogy ez utóbbi az energiamixünkből kerüljön ki. El sem tudom képzelni, hogy hogyan lehetne tiszta, biztonságos és megfizethető árú energia enélkül. Tehát önök minden ellen beszélnek az egyik pillanatban, amit korábban egyébként még fontosnak tartottak, mint például a klímapolitikai célkitűzéseink.

Képviselő úr arra is utalt, hogy mi nem kérdezzük meg az embereket. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy Magyarországon eddig a Fidesz-KDNP-párts0zövetség kezdeményezte a legtöbb sikeres népszavazást, 2010 óta pedig több mint egy tucat nemzeti konzultációban kérdeztük meg az emberek véleményét. A legutóbbit is több mint másfél millió ember töltötte ki. S képzelje el, képviselő úr, most a zöldenergiával kapcsolatban is megkérdezzük az emberek véleményét 13 kérdésben, pont azokkal kapcsolatban is, amiket egyébként ön is idehozott. Mi szeretnénk tudni, hogy ezekről a kérdésekről a magyar emberek mit gondolnak. Ezért biztatom képviselő urat is, hogy a zöldenergia.kormány.hu oldalon töltse ki az online párbeszédet. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage