DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Az ellenzék álláspontjával kapcsolatban csak kettő dolgot szeretnék mondani. Az egyik az, hogy ha dollár érkezik  márpedig érkezik , akkor azzal háborús álláspont is érkezik; és minél több ilyen dollár érkezik, annál nehezebben tudnak majd módosítani az álláspontjukon a háborúval kapcsolatban, már ha akarnak egyáltalán.

Ami az aktualitásokat illeti, a múlt héten a világ veszélyesebb és nem biztonságosabb hely lett: Irán a hét végén több száz drónt és rakétát indított izraeli célpontok ellen. Ez volt az első alkalom, hogy Irán a saját területéről támadta meg a zsidó államot. Ezzel a támadással a világ közelebb került a világháború réméhez.

A béke hangjaira lenne szükség, de sajnos az európai döntéshozók jelentős, nagy része most nem a béke hangján beszél, és ez az orosz-ukrán háború ügyében a leginkább látványos. Számos esemény és nyilatkozat történik, ami ezt támasztja alá.

Folytatódik a NATO-misszió előkészítése, annak ellenére, hogy a NATO egy védelmi szövetség. A lengyel külügyminiszter szerint az a cél, hogy a NATO képességeit összehangoltabban lehessen Ukrajna támogatására használni. Az uniós külügyi főképviselő szerint egy nagy intenzitású, klasszikus háború lehetősége Európában már nem csak képzelgés. Szerinte az EU-nak teljesítenie kell erkölcsi és politikai kötelességét Ukrajnával szemben.

Közben a fegyverszállítások is folytatódnak, sőt bővülnek, most éppen Bosznia-Hercegovina döntött úgy, hogy jelentős fegyverkészleteket küld Ukrajnának. Ezzel párhuzamosan a brit külügyminiszter Washingtonba utazott, hogy lobbizzon egy 60 milliárd dolláros támogatási csomagért, amelynek jelentős része fegyverekre menne.

Adódik a kérdés, hogy mi az orosz reakció ezekre a nyilatkozatokra és döntésekre. Az elnöki szóvivő szerint Moszkva és a NATO viszonya már a közvetlen konfrontáció szintjére süllyedt. Az ő álláspontjuk, tehát az orosz álláspont szerint most már a NATO-országok és maga a szövetség is közvetlenül belekeveredett a konfliktusba. Így állunk.

Az eszkaláció tehát itt zajlik a szemünk előtt, és nem úgy tűnik, mintha lassulna. Még mindig úgy néz ki, hogy az európai döntéshozók jelentős része nem veszi figyelembe a XX. század tragikus történelmi tapasztalatait, nem veszik figyelembe milliók halálát és azt, hogy egy ilyen összetűzésnek most sem lehet könnyű és tragédiát nélkülöző kimenetele. Ilyen körülmények között háromszorosan fontos, hogy Magyarország a béke hangja legyen a háborús zajban. Ezért nem támogatjuk, hogy a NATO műveleteket indítson Ukrajnában. Minden lehetséges módon támogatást nyújtottunk és támogatást nyújtunk a bajbajutottaknak, de a háborúban nem akarunk részt venni, és ha ezen a kormányon múlik, akkor nem is fogunk. Köszönöm a Ház figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage