DR. KOMÁROMI ZOLTÁN (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon jelenleg 891 háziorvosi körzet betöltetlen  ez a praxisok egyheted része , azaz minden hetedik magyar polgárnak nincs állandó háziorvosa. Minden negyedik falusi körzetben csak heti egy-két napon érhető el háziorvos, olyan településeken, ahol 20-30 kilométerre található a legközelebbi mentőállomás vagy szakrendelő. Csak idén 95 körzet üresedett meg. Az idetartozó páciensek száma 147 ezer, mintha egész Miskolc háziorvosi ellátás nélkül maradt volna. 12 hónap alatt 189 praxisban 303 ezer ember maradt háziorvos nélkül, ez Szeged és Miskolc lakossága összeadva.

Eközben a kormányzat hónapok óta azt tartja a háziorvosi rendszer legnagyobb problémájának, hogy négyszáz, kétszáz fős praxisra a NEAK milliókat fizet ki, de az erre vonatkozó pontos adatokat a NEAK főigazgatója nem adja ki.

Az orvosi fizetések emelésével sem csökkent a háziorvoshiány, főleg azért, mert a fiatal szakorvosok bértámogatása több mint egymillió forinttal kevesebb, mint idős kollégáiké. Egy három-öt éves gyakorlattal rendelkező háziorvos esetében ez nettó 304 ezer forint bér fedezetét adja ki. Nem csoda, hogy évente alig ötven fiatal orvos választja a háziorvosi pályát.

Problémát jelent az is, hogy munkaidejük jelentős részében olyan feladatokat kell ellátniuk, amit szakorvossal, szakorvosi fizetésért elvégeztetni luxus. Ilyen a járóbeteg-ellátásban az időpontfoglalás, a krónikus betegek szakorvosi javaslatra adható gyógyszereivel kapcsolatos hercehurca vagy az óvodások, iskolások egy-két napos megfázás miatti orvosi igazolása és annak a KRÉTA-rendszerben történő rögzítése.

Kérdezem hát államtitkár urat: a háziorvosi rendszer sikertelenségre ítéltetett toldozása-foltozása helyett nem látnának végre hozzá a tényleges rendezéshez? Köszönöm válaszát. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage