RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nagyon fontos volt számunkra az alapellátás megerősítése, nagyon fontos volt számunkra az, hogy a háziorvosi praxisok sokkal magasabb összegből tudjanak gazdálkodni, mint amennyi korábban részükre biztosított volt. Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor 79 milliárd forint szerepelt a háziorvosok során a költségvetésben. Ez a 79 most már 259 milliárd forintra emelkedett, tehát jóval magasabb. Elmondhatjuk azt is, hogy míg egy háziorvosi praxis bevétele 2010-ben, a kormányzásunk kezdetén havonta 867 ezer forint volt, addig ez most 3 millió 175 ezer. Jóval magasabb tehát, amivel átlagosan egy háziorvosi praxis gazdálkodhat.

Azok az adminisztratív felvetések, amiket ön tett a felszólalása végén, hogy valóban ne adminisztrációval foglalkozzon a háziorvos, hanem gyógyítással, ezekben pedig mind értünk el fontos előrelépéseket, vagy ezek folyamatban is vannak, hogy továbbfejlesszük őket.

A járóbeteg-időpontfoglalásnál: ahogyan ön is tudja, július 1-jétől a háziorvosokról részben ez a teher lekerül, hiszen nagyon sok mindenki az EgészségAblak alkalmazáson keresztül vagy pedig egy telefonos call centeren keresztül, hívószám segítségével tud időpontot foglalni, és nem terheli ezzel a háziorvosát.

(12.30)

Az, hogy a KRÉTA-ba tudják közvetlenül föltölteni most már a háziorvosok az igazolást a gyerek betegségéről, ez szintén a kor elvárásainak megfelelő, gyorsabb elbírálást jelent, amelyben nem veszhet el az igazolás, nem papíron kell kinyomtatni, hanem egész egyszerűen automatikusan, amint az orvos megállapítja, hogy a gyerek beteg, abban a pillanatban ez a KRÉTA rendszerben is látható a tanárok számára.

Az is fontos, hogy minél jobb felszereltsége legyen a rendelőknek. Ön is tudja, hogy a „Magyar falu” programból, más támogatásokból nagyon sok rendelő tudott megújulni. A saját választókörzetemben is, el tudom önnek mondani, jóval több mint 50 százaléka a rendelőknek meg tudott újulni, akár a „Magyar falu” programból, akár TOP programokból, amelyeket az Unió nem finanszírozott, de a kormány igen. (Dr. Komáromi Zoltán: Akkor miért nincs háziorvos?) És mindenhol van háziorvos, azt szeretném kijavítani az ön mondásában (Dr. Komáromi Zoltán: Nincs.), hiszen vagy állandó háziorvossal, vagy helyettesítéssel megoldott. (Dr. Komáromi Zoltán: Heti egy van!) Nyilvánvalóan egy háziorvosnak sem kifizetődő sokszor egy 1200 fő alatti praxist vinni, ezért vannak itt változások, hogy olyan méretű praxisok legyenek, amelyek egy háziorvosnak is, anyagilag is, szakmailag is kellő szintű.

Köszönöm szépen a türelmet, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage