SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarországon több mint hárommillióan élnek ételintoleranciával, illetve allergiával, és ez csupán a diagnosztizáltak száma, gyermekek körében még nagyobb az arányuk. Táplálékallergia esetén a panaszok akár életveszélyessé is válhatnak, rögtön az étkezés után súlyos allergiás roham jelentkezik, attól függően, hogy az allergénből milyen mennyiséget fogyasztott a beteg.

Tisztelt Ház! A laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek a többi élelmiszernél kétszer-háromszor annyiba kerülnek, tovább növeli a különbséget, hogy az olcsóbb, saját márkás termékekből csak ritkán van speciális igényeknek megfelelő változat. Emellett a cukorbetegek a szénhidrátcsökkentett étrendjüket zöldséggel, gyümölccsel tudják kiegészíteni, ami szintén magas költséggel jár. Jelenleg az 1-es típusú és a szövődményes 2-es típusú cukorbetegséggel, liszt- és laktózérzékenységgel diagnosztizált betegek adókedvezményben részesülnek, melynek összege 2024-ben 13 335 forint, miközben a diétás étrend éves szinten több százezer forint extrakiadást jelent. A többi cukorbetegnek és a tejfehérje-intoleranciában szenvedőknek még ennyi adókedvezmény sem jár annak ellenére, hogy a betegség a felnőttek 20-30 százalékát érinti.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy a tejfehérje-intoleranciával diagnosztizált betegeknek és az összes cukorbetegnek miért nem jár adókedvezmény, miért tesznek különbséget ugyanazzal a betegséggel élő emberek között. Az igazoltan ételérzékenységgel és allergiával élő emberek, a gyógyszerekhez hasonlóan, miért nem kapnak, kaphatnak a létfontosságú speciális élelmiszerekhez támogatást? Köszönöm, és várom szíves válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage