RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogyan arra ön is utalt, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről egy kormányrendelet rendelkezik, a 335/2009-es kormányrendelet. Ugyanakkor ez egy olyan rendelet, amely folyamatosan módosul, hiszen az orvostudomány fejlődése alapján folyamatosan változnak az ebben szereplő betegségek, pontosan, ahogy a tudomány ebben előrehalad.

A tejfehérje-intolerancia kapcsán el tudom önnek mondani, hogy a rendelet meghatározza, hogy az emésztőrendszer mely betegségei jogosítanak az adókedvezmény igénybevételére. Az emésztőrendszer betegségei között szerepel az emésztőrendszeri felszívódási zavar és ezen főcsoporton belül a felszívódásizavar-intolerancia és az egyéb felszívódási zavar is, melyhez külön feltételek nem kerültek meghatározásra. Így nem a kazeinallergia, hanem esetlegesen az annak következtében kialakult állapot, a felszívódási zavar jogosíthat az adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére.

A cukorbetegek esetén az anyagcsere-betegségben szenvedő betegek között mind az 1-es típusú, mind a 2-es típusú, azaz valamennyi cukorbeteg kezelésére szolgáló gyógyszerek árához az állam az egészségbiztosítás útján társadalombiztosítási támogatást nyújt.

(12.50)

Itt azért érdemes egy-két példát is megemlíteni. Egy felnőtt cukorbeteg részére adható új kombinációjú gyógyszer esetében 3362 forint helyett már csak 1427 forint a fizetendő térítési díj. Ha valaki ennek az első generikumát használja, akkor 4160 forint helyett 1322 forintot kell csak fizetnie. Így tehát a kormány folyamatosan arra törekszik, hogy az adókedvezmény-rendeletet aktualizálja a tudomány állásának megfelelően, a gyógyszerárakban pedig igyekszünk folyamatosan csökkenteni azt, amit a betegeknek kell fizetniük a gyógyszerért. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage