CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vagyonkezelésében álló ingatlanállományt növelni szükséges. Ezt a célt úgy kívánják megvalósítani, hogy kisajátítanak tíz józsefvárosi lakóingatlant, amelyekben 210 család él önkormányzati bérlakásban. Molnár Ferenc ezt úgy fogalmazta meg, hogy „einstand”. „Gyönnek, gyönnek, ebből a gyövésből nagy einstand lesz”  hogy idézzek a műből.

A parlament asztalán fekvő oktatási, családügyi és kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a józsefvárosi önkormányzat feladata az érintett ingatlanokban élők elhelyezése. Az érintett önkormányhat 30 darab e célra alkalmas és felhasználható bérlakással rendelkezik. A fenti törvény általános vitájában dr. Hankó Balázs államtitkár úr kérdésemre elmondta, hogy az állam helytáll azokban az esetekben, amikor az önkormányzat nem tud megfelelni a leírtaknak. Általánosságban ez nagyon szépen hangzik, de a részletek ismerete nélkül az érintett lakók számára nem nyújt elvárható mértékű felvilágosítást.

Ezért szeretném kérdezni miniszter úrtól az alábbiakat: milyen módon kívánnak helytállni azon bérlők elhelyezését illetően, akiknek az önkormányzat nem tud másik bérlakást biztosítani? Milyen módon kívánják biztosítani azon lakók lakhatását, akiknek nem tudnak állami bérlakást adni? Hogyan kívánják eldönteni, hogy melyik bérlőnek milyen típusú megoldást kínálnak fel? Csak hogy az értelmezést segítsem, itt az a probléma, hogy nem tudják a lakók, hogy milyen módon lesz az ő lakhatásuk biztosítva, mert meg kell mondaniuk, hogy mi alapján döntik el, hogy ki kap önkormányzati bérlakást, ki kap állami bérlakást és ki kap pénzt, és ha pénzt kap, mennyi pénzt kap. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage