DR. LATORCAI CSABA közigazgatási és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány célja, hogy minden fejlesztés és korszerűsítés a jövőt szolgálja, ezért folytatjuk a vidéki falvak és városok infrastruktúrájának megújítását, a helyi közösségek erősítését és az élhető vidéki Magyarország építését. Szeretnénk elérni, hogy a Magyarországon élők egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a fenntartható jövő feltételeihez, függetlenül attól, hogy hol élnek. Célunk, hogy a városi és a vidéki élet ne életminőségbeli különbséget, hanem életstílus melletti választást jelentsen.

Tisztelt Képviselő Úr! Ami a kérdésében érintett konkrét projekteket illeti: a Zalaegerszegről Teskándra vezető kerékpárút építését 1 milliárd forinttal támogatta a kormány, de forráshoz jutott még a pusztaszentlászlói óvoda-bölcsőde, a becsvölgyei egészségház, a búcsúszentlászlói iskola, illetve a mellékúthálózat részeként közel tíz kilométer hosszú útszakasz újul meg, így például a Zalacséb-Zalaháshágy vagy a Csonkahegyhát-Kustánszeg közötti szakasz. A térség fejlesztése érdekében legfontosabb javaslataink között szerepel többek között a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház megújítása, Zalaegerszeg várostérség lakhatási programja, a Pannon Egyetem zalaegerszegi egyetemi központjának fejlesztése, a ZalaZone tudományos és innovációs park bővítése, a helyi és helyközi buszközlekedés újjászervezése, valamint komplex kerékpáros infrastruktúra-fejlesztés a Graz-Balaton vonalhoz kapcsolódóan.

A fejlesztések tehát tovább folytatódhatnak Zalaegerszegen. Végre elindíthattuk a TOP Plusz 2021-27-es területfejlesztési programot, melynek keretében a zalaegerszegi járásban 23 fejlesztés nyerhetett finanszírozást összesen 9 milliárd forint értékben.

(13.00)

A kormány fejlesztéspolitikája nem hagyja magára a fejlettebb régiókat sem, és továbbra is elkötelezettek vagyunk Zalaegerszeg egész várostérségének fejlesztése mellett is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage