DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A vármegye- és országbérlet 2023. évben indult sikertörténete a 2024. évben is folytatódik. A szuperbérlet bevezetésével a közösségi közlekedés egyszerűbbé, olcsóbbá és korlátlanná vált Magyarországon.

2023-ban a szuperbérlet bevezetésével az elmúlt évek egyik legjelentősebb rezsicsökkentéséről döntött a kormány. A vármegye- és országbérlet 4-4,5 millió ingázónak jelent ugyanis közvetlen segítséget, amely segítséggel jelentős mértékben csökkent a családok havi közlekedésre fordított kiadása. 2024. március 1-jétől pedig tovább egyszerűsödött és vált igazságosabbá az utazás feltétele mind a MÁV, mind a Volán járatain. 2024. március 1-jétől a 65 év felettiek mellett a 14 év alattiak is ingyenesen utazhatnak. A 14 és 25 év közöttiek 50 százalékos kedvezményt kapnak, köztük azok is, akiknek nincs tanulói jogviszonyuk, és emiatt eddig nem vehették igénybe az 50 százalékos kedvezményt. A közalkalmazottak korlátlan számú utazáshoz vehetik igénybe az 50 százalékos utazási kedvezményt. Kedvezményt kap még több százezer olyan honfitársunk, akinek magyarigazolványa van, ők évente 12-szer utazhatnak ingyen. A fentieken kívül pedig bevezetésre került két új napijegy: a Vármegye24 és a Magyarország24 is. A népszerű vármegye- és országbérletek továbbra is rendelkezésre állnak.

A vármegye- és országbérletek sikere túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, hiszen a közösségi közlekedést igénybe vevők körében a népszerűsége a mai napig töretlen. Kétség sem fér hozzá, hogy a közlekedésügyben ilyen mértékű érdemi előrelépés eddig nem történt. Ezek az intézkedések több millió embernek jelentenek segítséget (Az elnök csenget.) a mindennapokban. Kérdezem az államtitkár urat: fenntarthatóe hosszú távon a közösségi közlekedés új, családsegítő rendszere? Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage