ÁGH PÉTER építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A polgári nemzeti kormány 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására, segítésére. A gyermekek után járó adókedvezménytől az otthonteremtési támogatásokon át az ingyenes tankönyvekig minden intézkedésünk abba az irányba mutat, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen pluszterhet anyagi tekintetben. A kormány elkötelezett szándéka, hogy egy gyermek vállalása se maradjon el azért, mert a szülők anyagilag nem tudják ezt teljesíteni.

A családok életében a közlekedés megszervezése megkerülhetetlen tényező. Az állam ebből a szempontból úgy tud segíteni, hogy olcsóvá és hozzáférhetővé teszi a közösségi közlekedést, olyan szolgáltatást nyújt, amely elsősorban biztonságos, másodsorban olcsó, harmadsorban pedig kiszámítható. A tarifák csökkentése és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés bővítése révén legalább négymillió ember jár jobban, és havonta több tízezer forintot takaríthatnak meg a családok. A március 1-jével bevezetett tarifareform ebbe az irányba mutat. A nagycsaládosok számára ingyenessé tettük a közlekedést és számos intézkedést hallhattunk a képviselő úrtól.

Tájékoztatom a tisztelt képviselőket, hogy a tavaly bevezetésre került vármegyebérlet és országbérlet után az idén márciusban meginduló tarifareform első tapasztalatai azt mutatják, hogy soha ennyien nem használták a MÁV-Volán szolgáltatásait. Érdemes erre áldozni, érdemes a közösségi közlekedés fejlesztésébe invesztálnia a magyar államnak, mert ezzel a családokat segítjük.

Ami a kritikákat illeti, én szeretnék tisztelettel beszámolni a Háznak arról, hogy 2022-ben a MÁV-Volán teljes csoport bruttó árbevétele 112 milliárd forint volt, ami 2023-ra 118 milliárd forintra emelkedett. 2022-ben 4,8 millió darab bérletet értékesítettek, ez 2023-ban 6,81 millió darabra emelkedett  ebben, ugye, megjelennek az ország- és vármegyebérlet eredményei. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ezek a számok önmagukért beszélnek.

Én köszönöm szépen a tisztelt képviselőtársaimnak a támogatását mindebben. Tegyünk a jövőben is a magyar közlekedésért! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage