Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Rettenetesen irritáló, idegesítő dolog, hogy egy friss mérés szerint az átlagos magyar banki ügyfél, legyen szó fiatalabbról vagy idősebbről, évente mintegy 40 ezer forintot költhet a bankszámlájára és verhetnek le rajta ekkora összeget úgynevezett banki költségek formájában. Nagyon durván, kreatívan találják ki ezeket a díjtételeket azok a magyar bankok, amelyek nemcsak Közép-Európában, de talán az egész kontinensen arányaiban a legnagyobb profitot, egy majdnem 1400 milliárdos profitot tudtak felmutatni az elmúlt időszakban.

És bár egyes bankok szigorú feltételek mellett, például, ha az ember milliós jövedelmet utal oda minden hónapban, már biztosítanak majdnem ingyenes bankszámlát, de a Jobbik-Konzervatívok követelése egyértelmű: járjon minden magyar állampolgárnak alanyi jogon ingyenes bankszámla az átlagbér szintjéig és ingyenes bankolás az alapműveletek tekintetében szintén az átlagbér szintjéig. Úgy gondolom, hogy ez nyilván nem a tőzsdei ügyletekre vonatkozik, de azon klasszikus alapműveletekre, amelyeket mindannyian elvégzünk, kell hogy vonatkozzon. Ekkora nyereség, egy ennyire a bankoknak és multiknak kedvező pénzügyi klíma biztosítaná azt a mozgásteret, hogy minden magyar számára az ingyenes bankolás elérhető legyen.

A kormányzat sajnálatos módon a korábbiakban, amikor döntési helyzet elé került, hogy a magyar embereket választja vagy a bankárok érdekeit, nagyon sokszor a bankok mellé állt. Ezt tette a devizahitelezésnél is, ahol feladta, elárulta a magyar emberek, az ügyfelek érdekeit, és a bankokkal kötött paktumot, a bankoknak kedvezett, az ő érdekükben piaci átváltást alkalmazott. Most itt a lehetőség, hogy ezt a történelmi hibát korrigálja a kormány, álljon tehát a magyar emberek, a magyar polgárok mellé, és támogassuk a tehetséges, magabíró, szorgalmukkal és munkaerejükkel élni kívánó honfitársainkat abban, hogy ez a teljesen indokolatlan lehúzás ne érhesse őket.

Ebben várom miniszterhelyettes úr érdemi válaszát: a bankok érdekeit képviselik, vagy pedig a magyar polgárok mellé állnak ebben a kérdésben? Köszönöm. (Dr. Lukács László György tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage