SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A halászokat nem üldözni, hanem kártalanítani kellene, ami nem történt meg a mai napig. Magyarországon 2016-ban megszüntették a kereskedelmi halászatot. Ennek számos hátrányos következménye volt: egyrészt gyakorlatilag megszűnt a vendéglátóhelyek hazai, természetes vízből származó halakkal történő ellátása, másrészt a halászat megszüntetésével jelentősen lecsökkent a nagy hatású inváziós halfajok általános gyérítése.

Az elmúlt évtizedben a hazai folyóvizekben megnövekedett a busák mennyisége, általánossá váltak a szaporodási események. Ez pedig jelentősen veszélyezteti a halállományt, mely így az ökológiai problémák mellett jelentős gazdasági problémákat is okoz, a felelős halgazdálkodásról nem is beszélve.

A halászat 2016-os megszüntetése óta a halászok kártalanítása továbbra sem történt meg. Számos halász lenne még, aki halászattal szeretne foglalkozni, de általában jellemző, hogy a horgászvízkezelő hallani sem akar arról, hogy őket ökológiai szelekciós halászatra alkalmazza. Ettől csak a Tisza-tó tér el. A halászat engedélyezésével jót tennénk a hazai vizeknek, minőségi étel kerülhetne az asztalra, ráadásul nem halna ki egy ősi mesterség, családok megélhetése kerülne újra biztonságba.

A halászok szerint a MOHOSZ érdekképviseleti szervből egy erőszakszervezeti szerv lett, amely csak és kizárólag az önös és más egyéb pénzügyi befektetések érdekeit képviseli, úgy, hogy a kötelezettségeinek nem tesz eleget, és a rábízott halgazdálkodási feladatokat nem látja el maradéktalanul.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy milyen elvek mentén látja a természetesvízi őshonos halállomány védelmét megvalósítani. Miért lehet az, hogy rendszeres, szélesebb körű szelekciós halászat kizárólag csak a Tisza-tavon valósul meg? Hogyan teljesíti a törvényben rábízott inváziós halfajok szekciójára kiszabott feladatokat? Hogyan akarják megőrizni a halászat ősi mesterségének tudásanyagát, ha a tudás birtokában lévő halászokat nem hagyják érvényesülni, nem hagyják halászni, és nem hagyják ezzel a családjuk megélhetését biztosítani? Egyáltalán, és a legfontosabb kérdés: meg foge valósulni a kártalanítás az egyre idősödő halászok életében? Ha igen, mikor? Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage