FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény és annak végrehajtási rendelete biztosítja a honos fajok védelmét és az inváziós halfajok elleni fellépés lehetőségét mind az ezért felelős halgazdálkodásra jogosult, mind az illetékes hatóságok számára.

Tisztelt Képviselő Úr! Jó lenne, ha az ön által felvetett kérdésekre egy kicsit a gyakorlati életből is vennénk példákat. Ha végignézzük ma a horgászegyesületek jelentős részét az országban, mindenütt, szinte minden vízfelületen nagyon komoly invazívhal-fogásra rendezkedtek be, tehát gyakorlatilag ezeket lehalásszák, megpróbálják csökkenteni ezekkel a halfajokkal az igazi, természetes édesvizekben fellelhető értékes halfajok javára.

Tehát ha ezt megnézzük, itt számtalan helyen akár a törpeharcsa, akár egyéb káros, invazív halfajok kiszűrése és kihalászása megtörténik. Éppen ezért én úgy gondolom, hogy ha ezt végignézzük az országos viszonylatban, a korábbi, 10-15 évvel ezelőtt a halászok vonatkozásában sem volt ilyen mértékű. Tehát én azért szeretném ezt hangsúlyozni. Ismerem én Tisza melletti emberként, és nagyon sok vízfolyás, vízfelület van a térségünkben, tehát ebből a szempontból én azt gondolom, hogy egy nagyon hatékony, jó irányba mutató feladatként kezelik a horgászszövetségek, a horgászegyesületek ezt a munkát. A Tisza-tó egy teljesen más jellegű kérdés, ott teljesen másképp van ez a felállás.

Az ön által feltett utolsó kérdésre, hogy hogyan van a kártalanítás a régi halászok vonatkozásában: ezt azért ön is nagyon jól tudta, amikor a kérdést feltette, hogy erre elkülönített összeg sosem volt. Volt egy egyeztetés, amin felmerült, hogy lehetséges lennee, de ez nem történt meg soha, és úgy gondolom, hogy ma ezek a halászok jelentős részben elhelyezkedtek, más módon tudnak a halászathoz kapcsolódni, más módon élnek, és szerintem ez a kérdés már tárgytalan. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage