DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Pécset és térségét a kormány szándékai szerint a nukleárisenergia-termelés két piszkos vége érintené. Tudjuk, hogy a kormány egy atomtemetőt akar építeni a Nyugat-Mecsek térségében, Pécs város mellé, és a lehetséges helyszín kutatása sok éve zajlik, és még nem valósult meg miniszterelnök úr 2015-ben tett ígérete, azóta sem kérdezték meg a pécsieket, nem kérdeztek meg minket, hogy mit gondolunk erről a projektről.

Egy új uránbánya nyitásának a terveiről sem kap tájékoztatást Pécs város lakossága, holott egy piaci szereplő által most is folyamatban van a kormányhivatal előtt egy eljárás. A cég tervei szerint az uránbányászati tevékenység Pécs lakott területei alatt is zajlana. Ez egyébként nagyon komoly kockázatokat, súlyos gazdasági károkat is okozhatna, a Fidesz mégis kemény politikai támogatást ad a terv mellé. Orbán Viktor 2022-ben úgy fogalmazott, hogy vannak uránkészleteink, amelyek alkalmasak arra, hogy cserébe nukleáris üzemanyagért felajánljuk. Mire gondolt pontosan a miniszterelnök úr? Pécs fideszes országgyűlési képviselője is támogatja lelkesen egy új uránbánya megnyitását.

Államtitkár úr, ön a napokban Pécsett kampányolt, együtt egyébként a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjével, önkormányzati képviselőjével, aki a napokban nekem azt válaszolta, hogy ő, tehát a Fidesz jelöltje személyesen nem támogatja az atomtemetőt és az uránbányát. A képviselő úr tájékoztatta önt erről, hogy a helyi Fidesz sem támogatja ezt a tervet, vagy önök olyan jelöltet indítanak, aki még a saját pártján belül sem tudja érvényesíteni a saját álláspontját?

De a Fideszen belüli ellentmondásoknál természetesen lényegesen fontosabb, hogy önök miért nem tartják tiszteletben a pécsiek akaratát. Miért nem állítják le az atomtemető-projektet, miért lehet uránbánya újranyitásával kapcsolatban eljárás a kormányhivatal előtt, és miért van még mindig hatályban az a kormánydöntés, amely a mecseki uránbányászat újraindításával kapcsolatos? Pécsett és térségében nagyon várják az egyenes és világos választ a kormány részéről. Köszönöm szépen előre is, államtitkár asszony.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage