DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az imént azzal vádolta a kormányt, hogy nem kérdezzük meg az emberek véleményét egy-egy adott ügyben. Ezt szeretném mindenféle szempontból visszautasítani, hiszen Magyarországon eddig a Fidesz-KDNP-pártszövetség kezdeményezte a legtöbb  a legtöbb!  sikeres népszavazást, 2010 óta pedig számos alkalommal nemzeti konzultációban kérdeztük meg a magyar emberek véleményét, s jelenleg is fut éppen zöldtematikában egy online párbeszéd, amely során egyébként 13 kérdés által a magyar emberek véleményét többek között az atomenergiával kapcsolatban is megkérdezzük  ez a zoldenergia.kormany.hu oldalon elérhető , úgyhogy ezt mindenféle szempontból szeretném visszautasítani. Illetve szeretném megjegyezni, hogy éppen az LMP volt az a párt, amely 2022 decemberében helyi népszavazást kezdeményezett, miután zöld jelzést kapott, utána viszont egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vettek fel. Tehát igazából az emberek véleménye nem érdekelte akkor önöket, csak a politikai hangulatkeltés. (Dr. Keresztes László Lóránt: Elutasították a népszavazási kezdeményezésünket.  Az elnök csenget.)

Ami az ön konkrét kérdését illeti, az elsővel kapcsolatban tájékoztatom, hogy Magyarország a nemzetközi elvárásokkal és az uniós irányelvekkel összhangban alakította és alakítja ki a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére irányuló programját. Nemzetközi szakmai konszenzus van abban, hogy a legalkalmasabb a mélységi geológiai tároló, és ugyancsak nemzetközi tapasztalat, hogy ilyen telephely kiválasztási, majd igazolási folyamata több évtizedre nyúló kutatást igényel. Hazai mélygeológiai tároló létesítéséről még nem született döntés, jelenleg csak a lehetséges telephely kiválasztását célzó kutatások folynak.

A másik kérdésével kapcsolatban pedig szeretném felhívni a figyelmét, hogy keveredik a bányafelügyeleti eljárás és a kormányhivatal által lefolytatott környezetvédelmi engedélyezési eljárás kettőssége. Nem ugyanarról van szó, ez a két eljárás nem ugyanaz, úgyhogy csak magamat tudom megismételni, a korábbi válaszomat, hogy Pécs területét érintően uránérc tekintetében további bányatelek-alakítási eljárás nincs folyamatban. Kérem képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage