RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor az egészségügy céljaira az előző kormány által elfogadott 1198 milliárd forint állt rendelkezésre. Ezzel szemben az idei évben 3225 milliárd forint áll rendelkezésre egészségügyi célokra; közel a háromszorosa annak, mint amennyivel a baloldal kormányzott Magyarországon.

Azt is láttuk az önök legutóbbi kampányában, hogy mit tennének a kórházi adóssággal szemben, önök hogyan csökkentenék a kórházak adósságát. Nagyon egyszerű a megoldás, korábban is ezt alkalmazták: a kórházak 45 százalékát bezárnák. Ez volt a baloldal javaslata. László Imre mondta, hogy 45 százalékot be kell zárni; Komáromi Zoltán erre azt mondta, hogy ennél még többet is be lehetne zárni Magyarországon. Ez is egyfajta adósságcsökkentés, ha kevesebb kórház van.

Az önök miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter pedig azt mondta, hogy ő akkor nyugodt, ha az egészségügy üzlet, ha fizetni kell az egészségügyért, mert a fizetős egészségügy a jó egészségügy, az állami egészségügy a nem jó egészségügy; és ezt hosszasan ecsetelte is, hogy majd Mojito-koktélokat hoznak a nem állami egészségügyben a betegeknek, és hasonlókat mondogatott. Az emberek ezt nem hitték el önöknek. Úgyhogy ez a baloldal javaslata: fizetős egészségügy és kórházbezárás.

Mi ezzel szemben, ahogy mondtam, növeltük a forrásokat. A tavalyi évben is 90 milliárd forintot fordítottunk a kórházak lejárttartozás-állományának a kiegyenlítésére, és közben újítottunk, építettünk, felújítottunk 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást az elmúlt években. Létrejött 23 teljesen új rendelőintézet és 34 teljesen új mentőállomás.

Azért pedig, hogy a kórházak adósságát a különböző üzemeltetési és rezsiköltségek ne emeljék, teljes mértékben szétválasztottuk a kórházak üzemeltetési költségeit, amit nem is a kórház fizet, hanem a KEF, tehát egy teljesen másik állami szerv, így a kórház csak a gyógyítás és betegségmegelőzés költségeire kell hogy figyelmet fordítson, az ingatlanüzemeltetés, az épületek javítása nem az ő feladata.

Azt pedig ceterum censeo megemlíteném: ha az egészségügyért nem egy orvosexportőr képviselő aggódna, ez talán hitelesebb lenne a Jobbik részéről is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage