BALASSA PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Köszöntöm a meghívott vendégeket. Igen, Csornán helyzet van, sajnos megdöbbentő helyzet van.

Sajtóértesülések szerint, és napvilágot látott már az interneten is több fórumon, hogy a csornai napelemgyár működésével kapcsolatosan óriási problémák vannak. A rábaközi emberek joggal várják el, hogy a magyar kormány valamit ebben az ügyben lépjen, és valami komolyat, őszintét mondjon. 56 tisztességes magyar állampolgárnak, aki ott dolgozik, nagyon-nagyon nagy veszélybe került a munkája.

Azért is megdöbbentő ez a helyzet  és kérem, jól figyeljenek, jól hallgassanak , mert 2020-22 között 7,7 milliárdos veszteséget produkált ez a cég, annak ellenére, hogy kapott egymilliárd forintos állami támogatást, kettő milliárd forint uniós támogatást, 22,5 millió eurós  jól hallják: 22,5 millió eurós  banki hitelkeretet, ami több, mint 8 milliárd forint a 400 forintos árfolyammal számolva, kapacitásbővítésre hivatkozva. Hogy fordulhat elő az ma Magyarországon, hogy egy ilyen cégnél problémák adódnak, emberek munkája kerül veszélybe?

Levelet írtam Polt Péter legfőbb ügyésznek, csornaiakkal folyamatosan egyeztetek, napi szinten, heti szinten vagyok velük kapcsolatban. Legfőbb ügyész úr a levelemet feljelentésként értékelte, valamint a legfrissebb hírek szerint kaptam egy levelet a napokban a Készenléti Rendőrségtől, hogy továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy valószínűleg bűncselekmény gyanúja is fennállhat ebben a dologban.

(13.50)

Kérdezem én, hogy ma Magyarországon, 2024-ben hogy fordulhat elő ilyen, hogy tisztességes magyar vállalkozók, munkát vállaló emberek, akik a napelemgyárnál dolgoznak, ilyen állami támogatással, ilyen uniós támogatások mellett elveszíthetik a munkájukat.

Zárójelben: ne arra fókuszáljanak, és ne azt próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy a választások előtt azt hirdetik Csornán, hogy semmi gond, ez a cég működik, mert önök ki akarják húzni azt, vagy a cég vezetői ki akarják húzni azt, hogy ez a cég működik, és semmi probléma nincs itt. Nagyon komoly probléma van, nagyon-nagyon nagy bajok vannak, és kérem, hogy őszintén válaszoljanak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage