DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy Balog Zoltán jó ideje nem visel kormányzati tisztséget, és nincs információnk, nem is lehet arról információnk, hogy milyen kegyelmi kérvényeket támogat és melyeket nem.

Ami ennél is fontosabb, hogy a kegyelmi jogkör a köztársasági elnökhöz tartozik, ön is nagyon jól tudja, ez azt jelenti, hogy erről a köztársasági elnök hozhat döntést, nem pedig a kormány, ilyen értelemben a kérdése nem is helyénvaló itt, a Házban. Arról, hogy ki milyen megfontolások alapján tesz javaslatot az elnöknek arra, hogy adjon kegyelmet, azok tudnak tájékoztatást adni, akik ezeket a javaslatokat megfogalmazzák vagy benyújtják.

Számos alkalommal tettük egyértelművé  és ha kell, akkor még sokszor megtesszük , hogy ebben a kegyelmi ügyben, amely olyan nagy visszhangot váltott ki, egyetlenegy döntés lett volna helyes, az elutasítás. Ha a kormányon múlt volna, akkor ilyen döntés nem születik, illetve nemleges döntés születik. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage