AZBEJ TRISTAN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Egyrészt online blogoldalaknak az értesülését nem áll szándékomban, nem áll szándékunkban minősíteni, illetve választ adni, kommentálni ezzel kapcsolatban. Másrészt pedig, ha nem a hisztériakeltés lenne a célja, akkor nyilván a kérdésének a témamegjelölésében meghatározta volna annak a tartalmát, így tényszerű választ tudnék adni, no, nem blogoldalaknak az értesüléseire, hanem általában véve Magyarország és Kína kapcsolataira, amelyek alapvetően a kölcsönös érdekek mentén egy pragmatikus kapcsolatot jelentenek.

Szeretném emlékeztetni arra, hogy Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, a részaránya pedig a teljes magyar külkereskedelemben 4 százalék, önök pedig a szuverenitás védelmének a címszavával ezt a szemünkre szokták hányni. Vannak még olyan európai uniós tagállamok, amelyek kormányzatainak a részéről ezt gyakran megteszik, ezek azok az európai uniós tagállamok, amelyek bármilyen magyar-kínai kapcsolatot kritizálnak, akik általában előttünk állnak a külgazdasági és a politikai kapcsolatok tekintetében. Ezt a gyümölcsöző és mind a két nemzet számára előnyös gazdasági kapcsolatot egyértelműen azért akarják aláásni Magyarország szempontjából, hogy ők jussanak ezekhez a lehetőségekhez, hogy az ő országaikba érkezzenek az ottani gazdaságot fejlesztő kínai beruházások.

Tehát ebből kifolyólag, ha a velünk ellenérdekelt államok meg önök teszik föl ezeket a hisztériakeltő, kritikus kérdéseket, akkor mi vajon a közös érdek? Vajon a dollárok mondatjáke önökkel ezeket a kritikus élű, rémhírkeltő és hisztériakeltő kérdéseket? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(14.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage